Нов мобилен телефон или спа процедура за вашите служители?

А какво ще кажете за допълнителен платен отпуск? Идеята е на козметична компания от Филипините. 

Colourette Cosmetics е включила сред наградите от томбола по време на коледното парти и пет дни допълнителен платен отпуск, според видео в TikTok на Нина Кабрера, основател и главен изпълнителен директор на козметичната компания.

@ninaellaine Replying to @userpihehehe ♬ original sound - Nina Cabrera

Кабрера обяви в Twitter, че е била вдъхновена от популярен пост в социалните медии на филипински адвокат, който се оплаквал от това, че няма много смисъл от голям телевизор, като награда, ако на служителите им се налага да стоят в офиса през цялото време.

Наградата е ход в правилната посока за Филипините, която изостава след своите съседи, като Сингапур и Индонезия, по отношение на платения отпуск.

Според трудовото законодателство на Филипините, служител, който е работил най-малко година, има право на пет дни платен отпуск, въпреки че местни компании предлагат повече отпуск от минимума по закон.

Липсата на отдих от работата може да направи служителите по-напрегнати. Проучване на Gallup показва, че служителите във Филипините са сред най-стресираните в Югоизточна Азия, според местни медии.

Като признак на обществено одобрение постът на Кабрера в TikTok има над 8 000 харесвания и преобладаващо положителни коментари. 

Идеята за предоставянето на повече платен отпуск също така отразява това как международни компании, като Patagonia и Airbnb, приемат работна рамка, която е фокусирана върху благосъстоянието на служителите.