Преди няколко дни Washington Post излезе със заглавие, което изглежда представляваше малка победа за служителите в офиси навсякъде по света: “Французин си спечели правото да не бъде ‘забавен’ на работното място.”

Мързеливци по света, обединявайте си! Вече няма да ни се налага да се появяваме на работа и да се усмихваме на нещата, които шефовете ни намират за “забавни”, а останалите от нас наричат “задъжителни.”

Естествено, историята не е толкова проста. Френският служител не просто отказал да присъства на празничната размяна на бисквитки в конферентната зала.

Той бил уволнен за това, че не се вписвал във фирмената култура, която включвала алкохолни запои, имитации на сексуален акт и груби прякори на служителите.

На фона на тази информация, не е изненадващо, че съдът решил, че служителят има “фундаменталната свобода” да пропуска подобни социални събития и че освобождаването му от работа е неправомерно.

Заглавието в Washington Post oбаче поражда интересния въпрос: Колко “забавен”, всъщност, трябва да е човек на работното си място?

„Трябва да се вписвате във фирмената култура“

Отговорът варира за различните офиси. А за търсещите работа, определянето на място, на което ще се впишат, изисква известна интроспекция. 

“Важното нещо, което трябва да имате предвид, когато търсите работа, е какъв тип работна среда искате и предпочитате,” казва пред CNBC Тони Франа, мениджър Кариерни услуги във FlexJobs. “За някои хора забавлението е част от отговора.”

Важно е по време на кандидатстването за работа да прецените нивото на забавления, с което ще се очаква да се справяте, като попитате хората, провеждащи интервютата, или настоящи служители относно фирмената култура, казват кариерни експерти.

В компанията организират ли се социални събития? Ако е така, какви са те? Събират ли се служителите след работно време? Очаква ли се от вас да присъствате?

Дори и да сте открили компания, чиято фирмена култура харесвате, може да се зачудите на поканата за поредното парти с грозни пуловери в 14:00 часа. В зависимост от това какво искате от работата си, може би е добре да отговорите на поканата. 

“Ако искате да останете, да получите повишение и да давате своя принос към тази организация в дългосрочен план, трябва да се впишете във фирмената култура,” казва Стейси Холър, кариерен експерт в ResumeBuilder. “Ако нищо от това не е важно за вас и работата ви е по-скоро преходна, може би ще се чувствате по-добре, ако не вземате участие.”

С други думи, ако, в крайна сметка, искате повишение, може да се наложи от време на време да обличате пуловера. Ще бъде забавно!