"Топлофикация София" е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон.

 55 процента от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв., съобщиха от дружеството, цитирано от darik.bg.

Тази година отоплителният сезон започна с 28 дни по-късно, в сравнение с 2021 г., допълват от столичното топлофикационно дружество.

Причината беше дългата и топла есен. Тенденцията за по-топло време продължи и през ноември, което допринесе за 21 на сто намаление на доставената топлинна енергия спрямо ноември миналата година.

ТЕЦ Сливен обяви коледна промоция

По данни на НИМХ, отчетената средно месечна температура за ноември тази година е 8.1 градуса спрямо 6.8 градуса през 2021 г., т.е. през 2022 г. тя е с 1.3 градуса по-висока.

Въпреки по-благоприятните метеорологични фактори, от "Топлофикация София" припомнят, че цената на топлинната енергия беше повишена от 1 юли с решение на КЕВР с 40 процента спрямо миналия отоплителен сезон.

Това увеличение се компенсира частично от намаленото ДДС на 9 на сто, но все пак то оказва влияние върху месечните сметки.

Предупреждения за сняг и поледица в шест области

Анализът показва, че близо 55 процента от битовите потребители ще получат фактура за ноември на стойност до 100 лв. За почти 21 на сто от абонатите стойността ще е между 100 и 150 лв., а за 2.9 процента сметките са на стойност над 300 лв., посочват от "Топлофикация София".

Ноемврийските фактури са достъпни онлайн на сайта на дружеството, както в партньорските мрежи, и в центровете за обслужване на клиенти, информират още от столичната Топлофикация.