Всички нови жилища в Токио, изградени от големи строителни компании, трябва да разполагат със слънчеви панели след април 2025 г. с цел намаляване на въглеродните емисии, според законодателни промени, приети от местните власти в японската столица.

Законодателната промяна, която е първата по рода си за японска община, налага на около 50 големи строителни компании да оборудва домове с площ от до 2 000 кв. м с възобновяеми енергийни източници, основно слънчеви панели.

Губернаторът на Токио Юрико Коике отбеляза през миналата седмица, че само 4% от сградите в града, на които могат да бъдат инсталирани слънчеви панели, в момента разполагат с такива.

Местните власти в японската столица са си поставили за цел да намалят наполовина вредните емисии до 2030 г., в сравнение с нивата им от 2000 г.

Япония, която е петият по големина източник на въглеродни емисии в света, е поела ангажимент за постигането на въглеродна неутралност до 2050 г., но изпитва затруднения в това отношение, тъй като разчита сериозно на електроцентрали на въглища, след като повечето ѝ ядрени реактори бяха затворени след аварията в ядрената централа във Фукушима през 2011 г.