Нова книга дава възможност на всеки да разгледа добре къщи, построени на невероятни места.

Агата Тороманов посочва пред Architectural Digest, че в творбата си „Живот на ръба: Къщи на скали“ разглежда повече от 40 имота, построени на места, абсолютно „невъзможни“ за строителство.

„Да живееш на ръба означава да си построиш дом на най-предизвикателните места и в много случаи в средата на непокътната природа,“ казва тя.

Целта е да се справиш както с физическото предизвикателство, така и със задачата да водиш диалог с природата и да не й вредиш.

Вижте девет къщи на скали, в които животът не е за хора със слаби сърца.

Алпийски заслон Skuta от OFIS Architects

„Алпийският заслон от 12 квадратни метра изглежда невероятно, потопен в скалистите върхове на словенските Камнишки Алпи“, пише Тороманов за този имот в Згорне Йезерско, Словения.

Доставена до планината с хеликоптер, сглобяемата конструкция е проектирана от OFIS Architects съвместно със студенти от Harvard Graduate School с цел изграждане на използваем подслон на много голяма надморска височина.

Bivacco Brédy от BCW Collective

Разположен над скална плоча в долината Вертосан в Италия, този дом, проектиран от BCW Collective, според Тороманов, е идеалният имот за всеки, който обича планината и има нужда от почивка от ежедневието.

Хижата е проектирана да бъде едновременно функционална, гъвкава и ненатрапчива към естествената среда.

Cliff House от Modscape

Втората половина на книгата се фокусира върху иновативни предложения и нереализирани домове на скали. Cliff House от Modscape „е теоретичен отговор на клиенти, обърнали се към тях в търсене на проект, посветен на изключително предизвикателни крайбрежни парцели“, пише Тороманов.

Ако бъде построена, къщата ще се простира на пет етажа и ще разполага с невероятна гледка към океана.

Cliff Retreat от Алекс Хогреф

Въпреки че все още не е реализиран, Алекс Хогреф от Visualizing Architecture проектира този дом, за да проучи „вмъкването на архитектурата в чувствителен пейзаж“, каза той на Тороманов.

Cliff Retreat, предвиден да се „хване“ за ръба на скала в Исландия, се превръща в продължение на естествената среда.

Бетонна къща от Мария Кастело и Хосе Антонио Молин

Построен през 2021 г., този бруталистичен дом, прилепнал към скалите в Порт де ла Селва, Испания, е проектиран от Мария Кастело и Хосе Антонио Молин.

„Беше избран чист бетон, за да съответства на геоложките характеристики, както и да направи структурата здрава и да сведе до минимум поддръжката“, пише Тороманов в книгата.

Casa MF от Alarciaferrer Arquitectos

 „Тази бетонна къща, приемаща строги геометрични форми, не може да бъде по-различна от дивото място, на което се намира“, пише Тороманов за Casa MF от Alarciaferrer Arquitectos.

Имотът гледа към долината Каламучита в Аржентина и използва две нива: горното е посветено главно на общите пространства, а на долното има спални и басейн.

Къща на езерото Дургам Черуву от Collective Project

Подредени обеми определят този дом, балансиращ над езерото Дургам Черуву в Хайдерабад, Индия.

Стоманена конструкция, облицована с местен гранит, поддържа прозорци от пода до тавана, създавайки дом, който се чувства едновременно изключително тежък и сякаш плаващ в пространството.

PR House от Triangular Arquitectos

Използвани са бетонни подпорни стени, за да помогнат за оформянето на терена в Кунко, Чили, където се намира този дом на Triangular Arquitectos.

Със завършен дизайн, пълен с геометрични форми, рамкирането на изгледа е основната цел на архитектите.

Patio House от OOAK

Разположен в Карпатос, Гърция, този дом, наречен Patio House, е проектиран от OOAK Architects като ваканционен дом за семейство с деца. На 22 часа път с лодка от Атина, имотът е драматично кацнал върху текстурирани скали, които гледат към Егейско море.

Той не трябва да се слива с околната среда, а по-скоро е замислен да изглежда като обект, балансиран деликатно в естествения свят.