Тъй като дните стават по-къси и по-студени, а сезонът на празничните забавления вече чука на вратата, вероятно ще прекараме повече време в кухнята в следващите седмици.

Изменението на климата и високите цени на енергийните източници ще останат водеща тема и през следващата година, затова сега е моментът да се уверите, че вашата кухня е възможно най-енергийно ефективна през зимата.

Ако искате да намалите въздействието си, тогава преоценка на електрическите уреди е добър старт. Това невинаги означава да се откажете от любимите си помощници, а просто да ги използвате по-умно и по-ефективно.

Изследване на Which? показва, че чрез преминаване към енергийно ефективни уреди можете да спестите близо 4 000 евро за период от 10 години, като същевременно драстично ще намалите и въглеродния си отпечатък.

Ето и още енергоспестяващи съвети, подбрани от Independent:

Pixabay

Да пържа или да не пържа

Начинът, по който готвите, оказва сериозно влияние и ако искате да направите най-голямата промяна в енергийната си консумация, си струва да обмислите точно какво използвате.

Фритюрниците напоследък се радват на много внимание, но скромната микровълнова печка все още оглавява списъка с най-енергийно ефективните елементи в кухнята. 

Въпреки това фритюрниците с горещ въздух са умни изобретения, които имат положително въздействие върху здравето поради по-малките количества олио, които изискват. 

Скромният уред за бавно готвене също се оказва безкрайно популярен със своите лесни за употреба и енергийно ефективни характеристики. 

Чаша чай?

Чайниците може да правят едно и също нещо, независимо от модела, но за да бъдат възможно най-енергийно ефективни, трябва да спазвате две правила - кратко време за кипене и ниско минимално ниво на пълнене.

Ако чайникът заври само количеството вода, от което се нуждаете, спестяванията на енергия могат да достигнат до 20%. 

A++++++++++ до безкрай

Съдомиялната машина може да изглежда като голяма покупка, но най-добрите модели ще ви покажат мащабите на възвръщаемост на вашата инвестиция. Изберете клас A+++ за по-малко потребление на вода и енергия, в сравнение с други модели.

Нека нещата вървят гладко в този ъгъл на кухнята, като намалите натоварването на пералнята. Най-новите модели претеглят хранете и консумират точното количество вода и електричество въз основа на теглото му. 

Сушилните са известни с това, че гълтат доста електричество, което формира доста внушителна сметка на годишна база. Вместо това инвестирайте в загряваща се сушилка. Това е по-евтиният начин да изсушите дрехите си през зимните месеци.