Съоръжение, определяно като най-голямата плаваща вятърна ферма в света, е генерирало първата си електроенергия през уикенда, като още вятърни турбини се очаква да заработят преди края на годината.

В своя изявление норвежката енергийна компания Equinor, по-известна заради работата си в петролната и газовата индустрия, обяви, че производството на електроенергия от първата вятърна турбина на Hywind Tampen е започнало в неделя.

Вятърът е възобновяем енергиен източник, но Hywind Tampen ще бъде използвана, за да подпомага дейността на компанията в петролните и газови полета в Северно море.

Според Equinor първата електроенергия, генерирана от Hywind Tampen, е била изпратена към петролното и газово поле „Гулфакс“.

“Гордея се с това, че започнахме производство на електроенергия в Hywind Tampen, първата норвежка и най-голямата плаваща вятърна ферма в света,” заяви вицепрезидентът Геир Тунгесвик, отговарящ за сондажите в Equinor.

“Това е уникален проект, първата вятърна ферма в света, която захранва инсталации за добив на нефт и газ.”

Hywind Tampen се намира на около 140 км от крайбрежието на Норвегия, където дълбочината на водата варира между 260 и 300 метра.

Седем от турбините на вятърната ферма се очаква да зараотят през 2022 г., а инсталацията на останалите четири е планирана за 2023 г. Когато бъде завършена, от Equinor казват, че ще разполага с капацитет от 88 мегавата.

Другите компании, които участват в проекта, са Vår Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea и OMV.

Според Equinor, Hywind Tampen се очаква да задоволява около 35% от нуждите от електроенергия на полетата Гулфакс и Снор. “Това ще намали емисиите от въглероден диоксид от полетата с около 200 000 тона годишно,” допълват от компанията.

През 2017 г. притежаваното от Equinor съоръжение Hywind Scotland започна дейност с капацитет от 30 мегавата, а компанията го определя като първата плаваща вятърна ферма в света.