Бихте ли летели над океана със самолет, който използва гориво, разработено от олио и мазнини?

Първият транслатлантически полет с устойчиво авиационно гориво се очаква да бъде извършен през следващата 2023 г. от Virgin Atlantic.

За по-голяма сигурност на пътниците, първите полети от Лондон до Ню Йорк ще се извършват без пасажери на борда на самолетите.

Устойчивото авиационно гориво ще се произвежда основно от олио за готвене и мазнини.

Авиокомпанията вече е получила финансиране от британското правителство на стойност 1.2 млн. долара, за да може да изпробва новия вид гориво. Смята се, че устойчивото авиоационно гориво намалява въглеродните емисии с над 70 на сто, в сравнение с керосина.

Използването му в съчетание с въглеродни кредити ще направи полета "нулев", според транспортното ведомство. Самолетът, с който ще се извършва полета между Лондон и Ню Йорк, е Boeing 787, пише Entrepreneur.

Смята се, че устойчивото авиационно гориво е около три пъти по-скъпо от керосина. В момента този пит гориво се използва, само ако е смесено с 50% керосин. 

Или иначе казано, ако искаме да намалим въглеродните емисии, генерирани от самолетната индустрия, цените на билетите ще трябва да се повишат.