След хаотични сцени в съда основателят на фалиралата крипто борса Сам Банкман-Фрийд бе изпратен обратно в затвора на Бахамските острови, след като предварителните му намерения да се съгласи с екстрадицията в САЩ не се осъществиха. Според множество медийни публикации обаче той е инструктирал своя адвокат да продължи с изслушванията по отношение на екстрадицията и се очаква да се върне в съда по-късно през седмицата.

Появилата се през уикенда информация сочеше, че Банкман-Фрийд ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, но бившият крипто милиардер представи различна история в съда вчера, настоявайки да му бъде показано копие от повдигнатите му федерални обвинения преди да се съгласи да бъде върнат в САЩ. Той ще се завърне в затвора Фокс Хил вместо да се предаде на щатските власти.

Миналата седмица адвокатите на Банкман-Фрийд дадоха индикации, че ще се борят срещу екстрадицията му. CNBC и няколко други медии информираха, че Банкман-Фрийд е променил мнението си и в понеделник ще се съгласи официално да бъде екстрадиран.

По време на вчерашното заседание на съда настъпи хаос. 30-годишният Банкман-Фрийд очевидно трепереше, а неговият адвокато заяви, че е “шокиран”, че клиентът му е в съда.

“Не съм молил той да е тук тази сутрин,” заявил неговият адвокат. Съдията по делото пък казал, че “е разбрал, че Банкман-Фрийд ще даде съгласието си да бъде екстрадиран,” според репортер на NBC News, който е присъствал в съдебната зала.

След края на съдебното заседание New York Times и Washington Post информираха, че Банкман-Фрийд се е съгласил да бъде екстрадиран, цитирайки неговия адвокат. От CNBC обаче все още не могат да потвърдят тази информация от друг източник.

Банкман-Фрийд може да прекара останалата част от живота си в затвора, ако бъде осъден дори само по едно от осемте обвинения повдигнати срещу него.

Неговата присъда обаче да бъде намалена от смекчаващи вината обстоятелства, както се е случвало при други случаи с измами в особено големи размери.