През тази седмица Илон Мъск се опита да оправдае слабото представяне на акциите на Tesla през 2022 г.

Книжата на производителя на електромобили поевтиняват с 61% от началото на годината, което прави Tesla 11-ата най-слабо представяща се компания в индекса S&P 500 за 2022 г.

“С доближаването на лихвите по банковите депозити, които са гарантирани, към доходността на пазара на акции, която не е гарантирана, хората ще изтеглят парите си от акциите и ще преминават към кеш, което ще доведе до поевтиняване на акциите,” написа Мъск в Twitter.

Спадът в цената на акциите на Tesla е сериозен през 2022 г., но далеч не е най-сериозният

Ако погледнем спада в пазарната капитализация, Tesla е четвъртата най-лошо представяща се компания от индекса S&P 500 тази година. 

Пазарната капитализация на производителя на електромобили намалява с 622 млрд. долара от началото на годината, докато спадът при Microsoft е от 700 млрд. долара, а при Apple Inc – от 753 млрд. долара. 

Amazon.com Inc. е изгубила повече от състоянието на акционерите, от която и да е друга публична компания през 2022 г. Инвеститорите в Amazon са изгубили 804.6 млрд. долара тази година, а акциите й поевтиняват с 48% през 2022 г.

Тук попадат още компании, като Meta (-466 млрд. долара), Nvidia Corp (-329 млрд. долара), PayPal Holdings (-143 млрд. долара), Netflix Inc (-134 млрд. долара), Walt Disney Co (-122 млрд. долара) и Salesforce Inc (-119 млрд. долара).

В процентно изражение акциите на всичките тези компания се представят по-лошо от индекса S&P 500, който отчита спад от 19%, ако бъдат изключени дивидентите.

По отношение на финансовите резултати, компаниите имат различни периоди като финансова година, но ако се вземат данните за първите три месеца на 2022 г. и се сравняват със същия период на предходната година, продажбите на Tesla нарастват с 58%, а печалбата на акция скача със 169%. 

Amazon отчита нетна загуба в размер на 3 млрд. долара за първите три тримесечие на 2022 г., докато за същия период на предходната година е генерирала 19 млрд. долара печалба. 

През годината акциите на големите технологични компании записаха сериозни понижения в цената - най-вече тези, които се търгуваха при високо съотношение цена/печалба на акция.

В тази група попадат и Amazon, и Tesla. Всъщност, акциите на тези компании са изтрили целия си ръст от пандемията.

На фона на силните финансови резултати на Tesla за първите девет месеца на годината, обаче остават въпросите до каква степен спадът в цената на акциите на производителя на електромобили е обвързан с действията на Мъск като главен изпълнителен директор на Twitter, която придоби на 27 октомври и ако има поскъпване, колко ще е то, ако той се откаже от поста?