Сам Банкман-Фрийд - бившият главен изпълнителен директор на фалиралата крипто борса FTX, пристигна със самолет в Ню Йорк от Бахамските острови, където ще бъде съден по обвинения в измама.

30-годишният Банкман-Фрийд беше екстрадиран по подозрения, че е извършил "една от най-големите финансови измами в историята на САЩ", според местните власти.

Бившият милиардер, който отрича обвиненията, може да се яви в съда по-късно днес. Двама от неговите бивши сътрудници са се признали за виновни по свързани с него обвиненията.

Срещу съоснователя на FTX Гари Уанг и Керълайн Елисън, бивш директор в хеджфонда, са повдигнати обвинения за "участието им в измами, които са довели до фалита на FTX", обяви нюйоркският прокурор Деймиън Уилямс.

И двамата в момента сътрудничат на властите. Адвокат на Уанг заяви, че неговият клиент е поел отговорност за действията си и приема насериозно задълженията си като свидетел, който сътрудничи на прокуратурата.

"Ако сте участвали в злоупотреби във FTX или Alameda, сега е моментът да изпреварите събитията. Действаме бързо и търпението ни няма да продължи вечно," заяви Уилямс.

Срещу Елисън и Уанг са повдигнати отделни обвинения от страна на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

"Банкман-Фрийд, Елисън и Уанг са били активни участници в схема за укриване на информация от инвеститори в FTX, в това число чрез усилията на Банкман-Фрийд и Елисън да повдигат изкуствено стойността на дигиталната валута FTT, която е служила като обезпечение за недекларираните заеми, които Alameda е вземала от FTX," според Санджей Уадхуа, ръководител в SEC.

"Посредством тайното източване на средства на клиенти на FTX към Alameda, обвиняемите са прикривали много реалните рискове за инвеститорите и клиентите на FTX."

FTX подаде заявление за фалит, а много хора не успяха да изтеглят средствата си. Според съдебните документи, FTX е дължала на 50-те си най-големи кредитори близо 3.1 млрд. долара.

Едно от най-сериозните обвинения срещу Банкман-Фрийд е, че той е използвал милиарди долари средства на клиенти, за да подкрепя Alameda.

Банкман-Фрийд обаче се опитва да се дистанцира от обвиненията в незаконна дейност и в интервю за BBC News преди ареста си заяви: "Не съм извършил измама съзнателно. Не мисля, че съм извършил измама. Не исках нищо от това да се случва. Определено не бях толкова компетентен, колкото си мислех."

Той също така отхвърля обвиненията, че трябвало да е знаел, че Alameda използва средства на клиенти на FTX.

Преди време Банкман-Фрийд беше считан за по-млада версия на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, а в края на октомври състоянието му се оценяваше на над 15 млрд. долара.