Смята се, че това е спорт, чието начало слага сиестата. Силната жега в Акапулко, Мексико, кара бизнесмена Енрике Коркуера да подремва в семейния си дом всеки следобед. Междувременно, дъщеря му Вивиана го дразни, като удря тенис топки в стените на къщата.

Това кара Коркуера да изгради друга стена, в която тя да се цели – именно това е началото на новия спорт с ракета.

Когато топката продължава да бяга надолу по стената, Коркуера инсталира допълнителни стени с метална ограда и след това фиксира мрежа в центъра на затвореното пространство.

Това, което първоначално е замислено като игра, на която да се наслаждава едно семейство в Мексико, се превръща в падел – популярен спорт с ракети, съчетаващ елементи от тенис и скуош.

Pixabay

Днес, повече от 50 години след създаването си, паделът има 25 милиона играчи в повече от 90 страни по света, пише CNN.

Сред тях е трикратният шампион по тенис от Големия шлем Анди Мъри, който е наясно със спорта още откакто е тийнейджър, трениращ в Испания.

„Мисля, че това е страхотен социален спорт“, казва Мъри пред CNN. „Знам, че много от бившите тенисисти, когато приключат да играят, го откриват и практикуват. Той е страхотен за тяхната физическа форма и не е толкова взискателен като тениса.“

За разлика от тениса, паделът обикновено се играе на двойки, въпреки че една и съща система за точкуване се използва и в двата спорта.

Ракетките за падел са по-малки и по-дебели от тези за тенис, а повърхността за удар е направена изцяло от въглеродни влакна или фибростъкло – за разлика от използваните в тениса, скуоша, бадминтона и пикълбола.

Въпреки че е подобен на пикълбола, който набира популярност в САЩ през последните години, спечелвайки си прозвището на неофициална игра на Америка по време на пандемияна, паделът придобива популярност в други части на света, а именно Европа и Южна Америка.

Миналата година, например, се изчислява, че в Европа са регистрирани около 15 000 нови игрища за падел. Играта процъфтява в Испания, където има повече от шест милиона активни играчи и повече от 20 000 игрища, което я прави втория най-популярен спорт за участие след футбола.

Pixabay

„Знам, че един от моите бивши треньори - Йонас Бьоркман, който беше номер 1 в света на двойки и номер 4 на сингъл, играе през цялото време. Той отвори редица центрове в Швеция. Фелисиано Лопес, с когото играх на двойки няколко пъти, също играе редовно,” казва Мъри.

Тенисистът, който спечели трите си титли от Големия шлем на сингъл на Уимбълдън и US Open между 2012 и 2016 г., вижда светло бъдеще за спорта, така че инвестира в Game4Padel - водещия доставчик на оборудване за кортове за падел в Обединеното кралство.

Той е част от групата знаменитости, инвестирали в компанията, включително брат му Джейми - бивш номер 1 на двойки, футболиста на Ливърпул и Холандия Върджил Ван Дайк и бившия международен играч на Уелс по ръгби Джонатан Дейвис.

„Това беше възможност да инвестирам в спорт, който обичам да играя“, казва Мъри. „Това е един от най-бързо развиващите се спортове в света... Мисля, че ще става все по-голям и по-голям. Мисля, че клубовете ще продължат да искат да строят кортове и ще има повече търсене.”

В World Padel Tour спортът има и процъфтяваща професионална верига – въпреки че в момента силата му е в аматьорската игра.

Може ли да достигне същото ниво на световна популярност като тениса?

„Мисля, че от развлекателна гледна точка вероятно би могло по отношение на големия брой хора, които играят играта, само от това, което съм виждал на места, като Испания, Италия и Франция, например“, казва Джейми Мъри пред CNN.

„На професионално ниво, честно казано, не знам. В тениса има толкова много традиции, история и големи събития, че вероятно ще отнеме много време на падела, за да го достигне.“

Освен че са инвеститори в играта, братята Мъри са и запалени играчи. А на въпроса  кой брат е по-добрият играч, Джейми казва: „Мисля, че трябва да съм аз“.