Хиляди туристи посещават Наклонената кула в Пиза всяка година, позирайки сякаш се подпират на нея или я поддържат права.

И докато тази снимка е класика сред пътешествениците, наклонът на кулата е причина за безпокойство сред инженери и историци от десетилетия.

За щастие, скорошно проучване разкрива, че камбанарията в Италия все още е стабилна благодарение на ремонти дейности. 11-годишният проект за стабилизирането й намалява наклона й с 38 см до 2001 г., а през 21-те години оттогава кулата се е изправила с още 4 см.

Pixabay

Неотдавнашното проучване на състоянието на кулата е финансирано от организацията за опазване Opera Primaziale della Pisana (OPA), за да се види дали прогнозите й са верни.

Въпреки че наклонът намалява, той все още варира средно с около 0.5 мм на година, според професора по геотехника Нунцианте Скеглия от университета в Пиза.

„Това, което има най-голямо значение обаче, е стабилността на камбанарията, която е по-добра от очакваното“, казва той пред италианската агенция ANSA.

Говорител на OPA посочва: „Като се има предвид, че това е 850-годишен пациент с наклон от около пет метра и слягане от над три метра, здравословното състояние на Наклонената кула в Пиза е отлично.“

Древната камбанария, символ на могъществото на морската република Пиза през Средновековието, успява да оцелее непокътната при най-малко четири силни земетресения, разлюлели региона от 1280 г. насам.

Проучване от 2018 г. установява, че именно мекотата на почвата в основата й, която първоначално е отговорна за нейната крехкост, я предпазва от силните трусове.

Теориите предполагат, че 57-метровата кула е започнала да потъва след приключване на строителството й, стартирало през 1173 г. Това вероятно се дължи на погрешен дизайн – базиран на основа, която е дълбока само три метра и е поставена в слаб, нестабилен подпочвен слой.

Pixabay

Тази основа е по-мека от южната страна, което води до така популярния наклон на кулата, така че строителите се опитват да го компенсират, изграждайки осем етажа с по-къси подове от едната страна, карайки структурата да се извива, както и да се накланя.

Изграждането на кулата не е завършено до 1319 г. поради битки между Пиза и Генуа, Лука и Флоренция, но тези паузи дават време на основната почва да се утаи.

През 1990 г. кулата все още е наклонена на 5.5° на юг и е затворена за обществеността поради страх от срутване. След като са приложени няколко различни неуспешни стратегии за изправяне на структурата, инженерите решават да изпробват „извличане на почвата“.

Това включва изкопаване на два камиона с пръст изпод северната страна, преди да се използват стоманени кабели, за да се задържи кулата изправена.

14 интересни факта за Милано

Въпреки че това е ефективна схема, екипът установява, че сградата се накланя повече по време на дъждовете през зимата, тъй като водната маса под северната й страна е по-висока. Това налага изграждането на дренажи, така че водата да може да оттича и да се поддържа основата стабилна.

Проектът е завършен през 2001 г. след изправяне на кулата с 38 см, или 0.5°, и оттогава наклонът продължава да се коригира.

При проверка през 2005 г. се установява, че кулата ще бъде в безопасност през следващите 300 години, според ANSA. Напредъкът в технологиите пък означава, че тя един ден ще бъде напълно изправена.

През 2013 г. друга проверка разкрива, че италианската забележителност се е изправила с около 2.5 см от 2001 г. насам. През същата година организация, наречена CyArk, създава 3D реконструкция на Наклонената кула в Пиза, както и на около 500 други забележителности.

Проектът използва лазерно сканиране и други технологии за улавяне на реалността, за да създадат цифрови модели, които са с точност от два до шест милиметра.

Това позволява да бъдат заснети детайли, които иначе биха могли да бъдат повредени от атмосферните влияния, а реконструкциите им могат да бъдат използвани, ако кулата някога се нуждае от ремонт.

През 2018 г. е проведено друго проучване от OPA, за да се измери доколко кулата се е изправила от 2001 г. насам и се установява, че това се е случило с 4 см.

Въпреки че няма положително развитие от тогава, ъгълът е само 3.99° от правата, но все пак два пъти по-голям от наклона, с който всичко стартира през 1350 г.