В страна, известна със своите привлекателни дизайни, този невероятен нов СПА център се вписва идеално.

Уелнес центърът - най-новото допълнение към хотел Hubertus в Доломитите на италианския регион Южен Тирол, е нещо като архитектурен шедьовър, съставен от поредица от "колиби", които изглежда се противопоставят на законите на физиката.

Някои от тях са разположени от долната страна на конструкцията и изглеждат драматично закотвени с главата надолу.

Целият двуетажен спа център „Рая и ада“ е спираща дъха конзола, която изглежда, сякаш „се носи между небето и земята“. Но всъщност се поддържа на 15 м над земята от колони, облицовани с лиственица.

В допълнение към причудливия дизайн, от хотела посочват, че СПА центърът „преобръща уелнеса с главата надолу – съвсем буквално“, докато дизайнерите казват, че „силата на гравитацията изглежда изчезва, за да даде път на неочаквани сценарии“.

За да получите достъп до уелнес пространството, пресичате висяща пътека от хотела, която ви отвежда до горното ниво на СПА центъра – известно като „Рая“.

Там ще намерите две хидромасажни вани, душове и съблекалня, всички рамкирани от прозорци, които предлагат „зашеметяваща“ гледка към долината и планините.

Ако слезете на по-ниското ниво – „Ад“ – ще трябва да свалите банския костюм и халата си – това е „гола зона“. Тук „нещата наистина се нагорещяват“, разкриват от хотелът. Глезотиите в „Ада“ включват две сауни, джакузи, ледена стая и още „небесни“ гледки към върховете.

Взимайки пример от пейзажа, скатните покриви на конструкцията са вдъхновени от „традиционните планински хижи, които украсяват нежните високоалпийски ливади“.

Цветовата палитра и материалите, използвани в дизайна,  хармонират с планинския пейзаж – стоманената конструкция е облицована с алуминиеви панели в кафяв нюанс, а подовата настилка е от бежова керамика и омаслен бял дъб.

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

СПА центърът, който може да побере 27 гости, е дело на италианската архитектурна компания Noa, която нарича проекта Hub of Huts.

Noa е създател на грандиозния конзолен плувен басейн Sky Pool за хотела през 2016 г. Неговият дизайн слива водното тяло с планинския пейзаж, „огледално отразявайки облаците и оформяйки панорамни гледки“.

Коментирайки концепцията на Hub of Huts, основателят на Noa Лукас Рунгер казва: „Същността на този проект е преобръщането на хоризонтите, с произтичащия ефект на чудо за наблюдателя.

Ако се замислите обаче, смяната на перспективите е обичайно упражнение в уелнес зоните, където в зависимост от това дали лежите в сауната, седите в зоната за релакс или се гмуркате с главата напред в басейна, гледките постоянно се променят.“

Това не е единственият спа център в хотела - неговият уелнес център Alpenreych Park предлага седем сауни, шест отопляеми басейна, пространства за релакс и разнообразие от стаи за козметични процедури.

В допълнение към своите изключителни уелнес съоръжения, семейният хотел, който се управлява от семейство Гасер от 1970 г., разполага с 64 стаи и апартаменти.

Луксозното убежище е удобно разположено в популярната ски зона Кронплац – в зависимост от сезона, гостите могат да се занимават с туризъм, планинарство, колоездене, екскурзии със ски и тобоган, снегоходки и моторни шейни.