Зеленият хипермаркет на Kaufland в Горубляне, открит през септември, завоюва поредна награда за устойчивост.

След като беше обявен за победител в категория „Зелени сгради“ в престижния конкурс „Сграда на годината“, зеленият магазин беше отличен и в категория „Околна среда“ на наградите „Социално отговорен стратегически мениджмънт“ на Министерството на труда и социалната политика.

Те се връчват за втора поредна година и имат за цел да популяризират добрите примери в корпоративната социална отговорност и да насърчат повече компании да се ангажират със социални каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие на обществото.

Зеленият хипермаркет Kaufland-Горубляне получи първото си отличие още при откриването на обекта от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Заради инвестициите на компанията в зелени и устойчиви политики, Kaufland беше удостоен със специалната грамота за устойчиво развитие.

„От първата копка до първия клиент, нашият най-нов магазин пресъздава в цялост политиката за устойчивост, която Kaufland България реализира през последните години.

В него са имплементирани широка гама от иновации, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък, повишаване на енергийната ефективност и намаляване на пластмасата за еднократна употреба“, отбеляза при получаване на наградата мениджърът „Корпоративни комуникации и CSR“ в Kaufland България Кремена Георгиева.

Магазинът в Горубляне е първият „зелен“ хипермаркет на веригата, изграден изцяло според най-актуалните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Оборудван е с редица щадящи околната среда системи.

Обектът се захранва със 100% „зелена“ енергия, а цялото осветление е LED базирано. Хипермаркетът има иновативна климатична система, която се захранва с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения и не използва фосилни горива.

Хладилната инсталация на обекта се захранва с нискоемисионен хладилен агент. Всички витрини са затворени с вратички – мярка, която допълнително намалява въглеродните емисии със 180 т CO2 годишно. На покрива му предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% от собствените годишни нужди на хипермаркета.

В допълнение на това, повече от 6 000 м² от площта на имота, върху който е построен Kaufland Горубляне, са превърнати в парк. В него са засадени различни видове дървета и храсти, като изборът им е съобразен с тяхната способност да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид.

Това решение влияе пряко върху редукция на топлинните острови на града и намалява влиянието на автомобилния трафик по бул. „Самоковско шосе“.