Всяка година Европейската дирекция за образование, младеж, спорт и култура избира т. нар. "столици" на културата. Изискването към градовете, които кандидатстват за този статут, е да могат да предложат разнообразен културен продукт, като целта е да се увеличи тяхната привлекателност за пътешествениците чрез целогодишна програма от събития.

Титлата Европейска столица на културата се присъжда само за една година, като инициативата има за цел да повиши репутацията на градовете и да им пзоволи да развиват културен туризъм дори и след изтичането на техния "мандат". 

През 2023 година европейските столици на културата ще бъдат Веспрем в Унгария, Тимишоара в Румъния и Елевсина в Гърция. 

Веспрем, Унгария 

Град Веспрем е разположен на 120 км от столицата Будапеща, и е дом на 60 000 души. Той е един от най-старите градски райони в Унгария и бе удостоен с титлата Град на музиката на ЮНЕСКО през 2019 г. Сега той получава статут на европейска Столица на културата за 2023 г.

Неговата целогодишна програма от културни събития ще започне на 21-22 януари с тържествена церемония по откриването, посветена на 200-годишнината от националния химн на Унгария „Himnusz“, както и Деня на унгарската култура. 

Откриващото събитие ще включва и едночасова продукция, наречена "Shine Veszprém!", включваща музикални и танцови изпълнения, светлинно шоу и мащабни прожекции. 

Очаква се зрелището да привлече десетки хиляди посетители на града.

Това обаче е само началото за Веспрем. През цялата година в града ще се организират концерти, театрални представления и семинари за устойчивост. Тъй като регионът е добре известен със своето лозарство, организаторите ще поставят силен акцент върху виното и кулинарното изкуство.

Тимишоара, Румъния 

Тимишоара процъфтява през вековете, благодарение на влиянието на повече от 30 различни култури. Именно то дава на града съвременното му многообразие. Градският център привлича с големите си културни институции, сецесионната архитектура и популярната университетска сцена.

В основата на целогодишната му художествена програма е темата за светлината, като нейното мото е „Разпространете своята светлина! Осветете града си!'.  Тимишоара е известна като един от първите градове, изградил електрически улични лампи през 1889 г. Но също така темата има и символично значение и е призив към хората да намерят своята вътрешна светлина и да изразят своите ценности и нагласи чрез изкуството.

Церемонията по откриването на Тимишоара като Европейска столица на културата 2023 ще се състои от 17 до 19 февруари. Уикендът ще е изпълнен с музикални и танцови изпълнения, разкриващи елементи от автентичната история на Тимишоара.  

След това, в продължение на цялата година, ще се провеждат средно по 30 събития всяка седмица - концерти, художествени изложби, дебати и семинари.

Елевсина, Гърция 

Градчето Елевсина се намира само на 18 километра от столицата Атина. Наред с индустриалния си профил, то е дом и на няколко културни дестинации, включително старата маслобойна фабрика, историческия индустриален комплекс, превърнат в театър на открито и древните археологически обекти, сред които е и хълмът на Акропола. 

Специално за домакинсктвото си като европейска столица на културата градът построи специален многофункционален културен център, в който ще се провеждат всички водещи събития.

Церемонията по откриването на Елевсина като европейска културна столица ще се проведе на 4 февруари по крайбрежието на града, където се намират много от неговите туристически дестинации. Изложби, концерти и партита ще се провеждат от сутрин до вечер, с впечатляващи шествия, които ще оживяват улиците и морето.

Откриването ще представи темата на програмата за цялата година - Мистериите на прехода, която разкрива завладяващата история на Елефсина. Над 400 продукции са планирани в 30 различни места.