2022 г. беше тежка за пазара на криптовалути. Над 1.3 трлн. долара от стойността му бяха изтрити. Цената на биткойна се понижи с над 60%.

Инвеститорите бяха изненадани от поредица фалити в индустрията - от проекта terraUSD до крипто борсата FTX, както и от влошаващия се микроикономически климат. Прогнозите за цената на биткойна през миналата година наистина се разминаха с реалността.

С настъпването на 2023 г. вече имаме прогнози за цените през вероятно още една волатилна година за пазара на дигитални валути.

Лихвените проценти по света се повишават, а това натежава над рискови активи, като акции и биткойн. Инвеститорите също така следят как ще продължи сагата с FTX, която доведе до ареста на основателя на компанията Сам Банкман-Фрийд на Бахамските острови.

Ето някои от най-смелите прогнози за цената на биткойна през 2023 г.:

Тим Дрейпър: 250 000 долара 

Оптимистът по отношение на биткойна Тим Дрейпър направи една от най-оптимистичните прогнози за биткойна през 2022 г., заявявайки, че криптовалутата ще струва 250 000 до края на годината.

През ноември милиардерът и рисков капиталист обяви, че удължава крайния срок за тази си прогноза до средата на 2023 г. Дори и след фалита на FTX, той е убеден, че биткойнът ще поскъпне до четвърт милион долара.

“Моето предположение е, че тъй като жените стоят зад 80% от разходите в търговията на дребно, а само един на седем биткойн портфейли в момента са собственост на жени, язовирната стена е на път да се скъса, образно казано,” заяви Дрейпър пред CNBC.

Цената на биткойна ще трябва да поскъпне с 1 400%, за да достигне до това ниво.

Въпреки натиска върху цената и намаляването на обемите на търговия, може да има причина да се смята, че пазарът е оформил дъно, според Дрейпър. “Подозирам, че разполовяването през 2024 г. ще окаже положителен ефект,” казва той.

При т. нар. разполовяване, което се случва веднъж на четири години, възнагражденията на копачите на биткойн намаляват наполовина.

Това е считано от някои инвеститори за положително събитие за цената на криптовалутата, тъй като ограничава предлагането. Следващото разполовяване трябва да се случи през 2024 г.

Standard Chartered: 5 000 долара

За някои пазарни участници най-лошото тепърва предстои.

В доклад от 5 декември инвестиционната банка Standard Chartered посочи, че цената на биткойна може да падне до 5 000 долара. Ако се реализира, прогнозата, това би означавала понижение в цената на биткойна със 70% от настоящите нива.

“Доходността пада заедно с цените на технологичните акции” в кошмарния сценарий на Standard Chartered за 2023 г., “и макар разпродажбите при биткойна да се забавят, пораженията вече са нанесени,” казва Еик Робъртсън от Standard Chartered.

“Все повече крипто компании и борси се озовават с недостатъчна ликвидност, което води до още фалити и срив в инвеститорското доверие в дигиталните активи,” допълва той.

Марк Мобиус: 10 000 долара

Ветеранът инвеститор Марк Мобиус отчете относително успешна 2022 г. по отношение на прогнозата си. През май той прогнозира, че цената на биткойна ще падне до 20 000 долара, когато се търгуваше на цена от над 28 000 долара.

Той прогнозира, че биткойнът ще поевтинее до 10 000 долара през 2022 г. Това не се случи, но Мобиус заяви пред CNBC, че се придържа към прогнозата си за цена от 10 000 долара през 2023 г.

Инвеститорът се обосновава с повишаващите се лихви и затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв.

“На фона на по-високите лихвени проценти, привлекателността на това да се държи или купува биткойн не е толкова голяма, тъй като притежанието на биткойни не носи лихва,” казва Мобиус.

Керъл Алекзандър: 50 000 долара

Керъл Алекзандър, преподавател по финанси в университета в Съсекс, не е много далече със своята прогноза, че биткойнът ще поевтинее до 10 000 долара през 2022 г.

Сега тя смята, че криптовалутата може да поскъпне, но поради различни причини, от които повечето хора биха очаквали.

По нейни думи катализаторът ще бъде продължаване на ефекта на доминото от фалита на FTX. Ако това се случи, тя очаква цената на биткойна да надхвърли 30 000 долара през първото тримесечие, а след това 50 000 до третото и четвъртото тримесечие.

“Ще има контролиран бичи пазар през 2023 г., а не балон — така че няма да видим прекалено голямо повишение на цената, както преди,” казва тя пред CNBC.

Обосновката на Алекзандър е, че с изпаряването на обемите на търговия, големите притежатели на биткойни, известни като “китове”, вероятно ще се намесят, за да подкрепят пазара.

Най-богатите 97 биткойн портфейла съдържат 14.15% от общото предлагане, според финтех компанията River Financial.

Някои инвеститори пък се отказаха да прогнозират цената на биткойна. За Антон Тренчев, главен изпълнителен директор на крипто банката Nexo, последните събития са отрезвяващ момент.

Биткойнът беше поел по “положителен път” по-рано през 2022 г. с повишението на дела на институционалните инвеститори, но “няколко основни сили се намесиха,” казва той.

Преди време Тренчев прогнозира, че цената на биткойна ще скочи до пик от 100 000 долара до началото на 2023 г. Той обаче вече е приключил с опитите да прави прогнози.

Опитите на Лаит Халаф, финансов анализатор в AJ Bell, да прогнозира цената на биткойна, също се оказват напразни.

“Може да си седим тук по същото време следващата година и цената да бъде 5 000 или 50 000 долара и това няма да ме изненада, защото пазарът се движи много от нагласите на инвеститорите,” казва той пред CNBC.