Фалитът на крипто борсата FTX доведе до понижение на цените на биткойна и други криптовалути с по над 60% от началото на годината, а пораженията се пренесоха и към публични компании с експозиция към дигиталните активи.

Акциите на Coinbase, собственика на Square - Block, компаниите за добив на биткойни Hive и Riot, криптобанката Silvergate и софтуерната компания MicroStrategy поевтиняха сериозно в последния месец.

Отмина ли обаче най-лошото?

В края на краищата, волатилността съпътства постоянно тази индустрия. Криптовалутите са известни с големите понижения на цените и възстановяването им след това.

Това не е първата крипто зима, което може да бъде потвърдено от дългогодишните почитатели на биткойна. През 2018 г. имаше големи корекции, както и в началото на 2020, и през лятото на 2021 г.

И така, ще могат ли криптовалутите и акциите на свързаните с тях компании да направят завръщане през 2023 г.?

Някои позитивно настроени наблюдатели на пазара смятат така, но също така мислят, че инвеститорите трябва да имат по-реалистични очаквания.

“Много ясно е, че ние, като индустрия, трябва да създаваме по-добри продукти,” казва Хани Рашуан, главен изпълнителен директор на 21.co - компания за инвестиции в сферата на криптовалутите. 

Рашуан казва, че е изненадан, че пораженията за крипто пазара не са били още по-големи.

Колкото и сериозни да са последните разпродажби (биткойнът поевтиня с над 15% само през ноември), цената на биткойна все още се движи около 17 000 долара.

Това е около три пъти над нивата на цените по време на дълбините на мечия пазар при криптовалутите по време на пандемията през 2020 г.

“Как все още подхождаме към цената от 17 000 долара? Това трябва да говори нещо. Това е показателно за факта, че хората все още използват криптовалути и се опитват да предпазват активите си. Доверието не е разклатено из основни,” казва Рашуан.

Други посочват, че технологията, която стои за биткойна и крипто индустрията, остава солидна.

“Ще се сблъскаме с известни предизвикателства в обозримо бъдеще. В крайна сметка обаче, очакваме нещата да се подобрят. Това ще бъде катализатор. Институционалните инвеститори ще навлизат все повече,” казва Джон Ейвъри от FIS.

Той очаква повече регулаторна яснота по отношение на криптовалутите през 2023 г. Това, в крайна сметка, би било нещо добро.

“Винаги има необходимост да се балансира между иновациите и защитата на инвеститорите,” казва той. “Регулациите не винаги решават всичко това, но са важни.”

Други посочват, че бързото падение на FTX би трябвало да послужи за подсилване на компаниите, които ще оцелеят. Coinbase, по-конкретно, може, в крайна сметка, да бъде облагодетелствана в дългосрочен план, въпреки че акциите й поевтиняват значително в момента.

“Бързият фалит на FTX ще предизвика по-нататъшен регулаторен контрол над сектора, който очакваме да се превърне в по-ясно насоки за участниците на крипто пазара,” казва Фади Масих, вицепрезидент на Moody’s Investors Service. “Това вероятно ще облагодетелства Coinbase, предвид размерите и по-установената й позиция в сектора.”

Проблемите при криптовалутите би трябвало веднъж завинаги да докажат на инвеститорите, че биткойнът не е (и вероятно никога няма да бъде) замяна на щатския долар или други подкрепени от правителствата валути.

Крипто валутите си остават спекулативен актив. Това не е проблем сам по себе си, но инвеститорите просто трябва да са наясно с рисковете.

“Криптовалутите са възхвалявани за тяхната децентрализирана природа, лесните трансакции и ниските разходи за трансакциите, но дори и биткойнът продължава да бъде по-волатилен от акциите и облигациите, което му пречи да бъде надежден актив за съхраняването на стойност,” казват в свой доклад Джейсън Прайд и Майкъл Рейнолдс от Glenmede.

Според тях е погрешно да се смята, че биткойнът може да се справя добре в периоди на пазарна волатилност. Тази година доказа, че криптовалутите на са добър хедж, особено когато акциите на технологичните компании поевтиняват сериозно.

Това също така “до голяма степен ограничава използването им за диверсифициране на инвестиционния портфейл.”