Японското правителство ще предоставя на семейства до 1 млн. йени (7 670 долара) на дете, ако изберат да се изнесат от Токио, информират местни медии.

Правителството вече предлагаше 300 000 йени на дете на семейства, които се местят да живеят в други части на страната.

Този ход идва на фона на опитите на властите да разпръснат гъстото население в метрополисните райони, да подобрят раждаемостта и да разнообразят застаряващото население в повече провинциални райони.

По данни на местната статистическа служба от 2021 г. 28.9% от населението на Япония е най-малко на 65 години, което е рекордно високо за страната.

През същата година в Япония има 14.78 милиона души на възрастен между 0 и 14 години, които съставляват 11.8% от общото население – най-ниският дял, отчитан някога.

Хора, които живеят в 23 района в Токио, ще имат право на помощ за преместване, според новинарската агенция Kyodo. Финансовата подкрепа се очаква да бъде предоставяна през финансовата 2023 г.

Получателите на парите трябва да живеят и работят в новия си район в продължение най-малко на пет години, а всеки, който наруши тези правила, ще трябва да върне парите.

Финансовата подкрепа се предоставя за деца на възраст под 18 години или за такива, които са навършили 18 г., но все още са в последната година от средното си образование.

Програмата за подкрепа започва през 2019 г., а през 2021 г. общо 2 381 души са се изнесли от метрополисния район на Токио и са получили предвидените средства.