Цените на имотите достигнаха нови рекордни стойности през 2022 г.

Все повече експерти обаче са на мнение, че предстои охлаждане на имотния пазар в следващите 12 месеца.

Това се случва на фона на започналото повишение на лихвите по кредитите, както и на прага на задаващата се рецесия.

И все пак – днес, както и в началото на всяка година, можем да намерим плюсове и минуси за покупката на имот.

Минуси

Рекордните цени

Последните изнесени данни от Националния статистически институт (НСИ) показват, че до 30 септември 2022 г. е налице ръст в цените на имотите от 15.6% на годишна база. Това е най-бързото нарастване у нас от третото тримесечие на 2008 г., или точно 14 г. 

Съвсем нормално е през последните тримесечия националната статистика да отчете спад в броя на сделките. Купувачите намаляват, когато цените на имотите нарастват с рекордни темпове.

По-високи лихви

Лихвите по кредитите все още са ниски, но перспективата е те да се увеличават. Ето защо част от потенциалните новодомци в момента слагат спирачка на намеренията си за покупка на имот с кредит.

Експертите съветват да не прибягваме до покупката на имот, ако не можем да си позволим 100-200 лева увеличение на месечната вноска в бъдеще (бел. ред. в зависимост от стойността на кредита).

Несигурност за работата и доходите

Задаващата рецесия застрашава работата на мнозина от нас, а с това рискуваме да намалим и разполагаемия си доход. Именно несигурността кара купувачите да се въздържат в момента от големи покупки - както на имоти, така и на друго движимо и недвижимо имущество.

Скъпи ремонтни дейности

Ръстът в цените на строителните материали, както и на заплащането в сектора правят днес ремонтите скъп процес. Ето защо по-голяма част от купувачите (поне в София) търсят завършени жилища, в които могат да се нанесат веднага.

Плюсове

Може да договорите отстъпка

Продавачите на готови имоти, както и строители/инвеститори, вече започнаха да предлагат отстъпки. Те са в порядъка на 5-10%, но това не пречи да оферирате цена, която на вас ви се струва реална. 

Голямо предлагане

Днес предлагането - както в София, така и в останалите големи градове на страната, е голямо. Това би означавало, че на фона на по-високите лихви, наистина е много вероятно в следващите месеци да видим спад в цените.

Не ви препоръчваме да не купувате имот в момента, а просто да договорите по-добре цена, в случай че прибегнете точно сега до най-голямата сделка в живота си.

Еврозоната

Евентуалното влизане на България в еврозоната ще осмисли покупката на имот в момента. От една страна, цените са все още ниски спрямо средноевропейските.

От друга, какво ще се случи с тях, ако заплащането в страната продължи да расте в следващите години? Това би подобрило достъпността (бел. ред. измервана през броя на заплатите, нужни за покупка на 1 кв. м) и увеличило търсенето. 

Потенциално по-голям доход от наеми

Всеобщо е мнението на имотните експерти, че наемите трябва да растат в следващите месеци. Под наем традиционно живеят хора, които не могат да си позволят да купят собствено жилище, студенти или мигриращи от други градове.

А при положение че сделките намалеят, това ще увеличи търсенето на имоти под наем.

Извод

Направете добре сметката си преди да предприемете тази огромна стъпка. С какъв процент финансиране ще участвате в сделката? Имате ли достатъчно средства за ремонтни дейности и обзавеждане?

Ще можете ли да си позволите да плащате вноските по кредита, ако временно останете без работа? Много въпроси, отговорите на които оставяме на вас.