Високата инфлация в страната продължава да оскъпява жилищата в шестте най-големи града у нас.

Само през третото тримесечие на годината (периода от 1 юли до 30 септември), цените на имотите в страната са нараснали с 4.1%.

По-бързо нарастват цените на новите жилища (4.6%), докато съществуващите домове повишават стойността си с 3.7 на сто.

Ръстът на годишна база е от 15.6%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-бързото нарастване на цените на жилищата в България от третото тримесечие на 2008 г. Поскъпването тогава беше от 14.6 на сто.

Какво обаче се случва в шестте най-големи града на страната?

Най-силен ръст от градовете с население от над 120 хил. души се отчита в София. Жилищата в столицата са поскъпнали с 18.6% на годишна база. По-голямото търсене на готови за ползване имоти в София оскъпява съществуващите домове още по-силно. Ръстът е от 21.7% на годишна база, спрямо 14.4% за новото строителство.

Само между второто и третото тримесечие цените на жилищата в София са се покачили с 5.6%. Новите имоти добавят 5.3 на сто към стойността си, докато цените на съществуващите се увеличават с 5.8 на сто.

Жилищата в Русе поскъпнаха с 12.9% за последната година, но поевтиняват със 7.6 на сто през последното тримесечие. Като основни причини за този спад можем да посочим по-голямото предлагане на текущите рекордни цени, както и повишението при лихвите по кредитите.

Имотите във Варна добавят 12.8% през последните 12 месеца до 30 септември. Това повишение в голяма степен идва от нарастването на стойността на съществуващите домове, добавили 18.6% към цената си. Новото строителство в Морската столица бележи ръст от едва 2.9% на годишна база.

В Бургас и Пловдив цените на имотите добавят 12.3 и 12.1 на сто на годишна база, както и 1.4 и 5.7 на сто на тримесечна.

Най-слаб ръст се наблюдава в Стара Загора – 11.1 на сто за година, както и 0.2 на сто през третото тримесечие на годината.