Фючърсите на основните щатски борсови индекси бележат ръст в началото на седмицата, след като в петък индексите записаха първото си голямо повишение за новата година.

В петък Dow Jones нарасна с 2.13%, докато Nasdaq Composite и S&P500 добавиха 2.28% и 2.56%, респективно, след като изнесените данни за заетостта през декември предоставиха индикации, че инфлацията може би отслабва.

Заетостта беше малко по-голяма от прогнозираното, но заплатите нарастват с по-бавни темпове от очакваното. Това и данните, които показваха свиване в сектора на услугите, засилиха надеждите, че повишенията на лихвите от страна на централната банка на САЩ постигат целите си.

Основните щатски индекси приключиха петъчната сесия със седмични повишения, като Dow и S&P500 записаха най-добрата си седмица от ноември. Dow и S&P отчетоха най-добрия си ден от 30 ноември, а Nasdaq приключи най-добрата си сесия от 29 декевмри.

В началото на новата седмица еврото запазва позиции 1.0673 спрямо долара, след като в петък се отдалечи от достигнатото преди това дъно от 1.0482 долара.

Щатската валута поевтиня до 131.48 йени, отдалечавайки се от върха си от миналата седмица при 134.78 долара. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, остава без промяна на ниво от 103.600.

Изнесените в петък смесени данни доведоха до спад при доходността по 10-годишните щатски държавни облигации от 15 базисни пункта до 3.57%.

Поевтиняването на долара и понижението на доходността при държавните ценни книжа беше добре дошло за златото, което поскъпна до осеммесечен връх от близо 1 877 долара за тройунция.

Цените на петрола се стабилизираха след понижението от около 8% през миналата седмица - на фона на опасенията около търсенето на суровината.

Фючърсите на брента поскъпват с 1.23%, до 79.54 долара за барел, докато ръстът при щатския лек суров петрол е от 1.34% до 74.76 долара за барел.