Уорън Бъфет го направи отново. През 2022 г. широкият индекс S&P500 отчете спад от над 19%, а инвестиционната компания на Оракула от Омаха не само не загуби, но дори спечели пари на вложителите си.

Доходността е само 3% и не успява да „победи“ инфлацията, но все пак не губи пари на инвеститорите - това е едно от най-важните правила, които Бъфет следва.

От 1965 г. насам инвестиционната му компания Berkshire Hathaway е успяла да постигне по-добре доходност от S&P500 в 38 от 57-те години.

По данни от края на септември портфолиото на Berkshire се оценява на малко под 300 млрд. долара. То се състои от 48 компании, като най-голяма част от парите под управление са инвестирани в Apple.

През годините Бъфет обяви, че съжалява само, че не е купил повече от акциите на Apple, когато е започнал да придобива дял от компанията. Скоро може да има подобна възможност, тъй като през 2022 г. книжата се обезцениха с 27%.

Две от другите инвестиции на Бъфет отчетоха спад в пазарната си оценка с 57%. Това са Nu Holdings и Snowflake.

Част от компании, които легендарният инвеститор притежава с десетилетия, му донесоха добра доходност през миналата година. Сред тях са Coca Cola и T-Mobile.

Енергийната Occidental Petroleum е най-добре представилата се компания в портфолиото на Бъфет за 2022 г. Тя му носи 117.3% доходност, или повече от два пъти от Chevron, която поскъпна с 53%.

Над 50% ръст отчете и вложението му в McKesson, докато Globe Life и T-Mobile USA повишиха пазарната си капитализация с 28.6 и 20.7%.

Двуцифрена доходност Бъфет постигна и от Activision Blizzard, и от The Kraft Heinz Company.