Китайските потребители все още харчат по-малко, отколкото в периода преди пандемията от COVID-19, въпреки постепенното отваряне на икономиката и премахването на политиката на т. нар. "нулево разпространение", пише CNBC.   

Около месец след като Гуанджоу възобнови храненето на обществени места, собственикът на едно от заведенията в града Тимъти Чонг коментира пред изданието, че приходите се възстановяват до около 50% от обичайните си нива.

„В края на декември клиентският поток постепенно се нормализира, с лека възходяща тенденция, но до пълното възстановяване ще мине още доста време", прогнозира той.   

Чонг очаква, че ще минат поне три или четири месеца, преди приходите да се върнат към нормалното. За последните шест месеца те са спаднали до 30% от обичайните нива.

Продажбите на дребно в Китай бележат лек спад през ноември 2022 г., според официалните статистически данни. Потреблението изостава от общия икономически растеж от началото на пандемията, която започна преди близо три години.
 
По-голямата част от богатството на китайските домакинства е свързано с пазара на недвижимите имоти, който се срина през последната година. Капиталовите пазари в континентален Китай също се понижиха през 2022 г., които се случва за първи път от четири години.

Износът, който е основният двигател на растежа на китайската икономика, започна да намалява през последните няколко месеца, на фона на свиващото се глобално търсене. 

Опасенията от нови вълни на пандемията от COVID-19 и геополитическата несигурност също оказват влияние върху възприятията на хората относно разполагаемия им доход и склонността им към спестявания, отбелязват икономистите. 

Спестяванията на китайските потребители достигнаха рекордни нива миналата година, според проучвания на Народната банка на Китай.

Анализаторите следят отблизо предстоящите празници по случай Лунната Нова година в Поднебесната империя, които се очаква да дадат по-ясни индикации за потребителските настроения. Празничният сезон тази година ще продължи от 7 януари до 15 февруари, като се очакват над 2.1 милиарда пътувания.

Това е два пъти повече от миналата година и на 70% от нивата от 2019 г., съобщи китайското министерство на транспорта. Повечето пътувания обаче вероятно ще бъдат за посещение на семейството, докато само 10% ще бъдат с цел почивка или бизнес.

Тази година много повече китайци ще могат да пътуват в чужбина. Страната възстановява възможността на своите граждани да излизат зад граница в свободното си време, след като строго контролираше трансграничния поток в продължение на почти три години.

През изминалия уикенд Китай официално премахна и карантинните изисквания за пристигащите пътници. Пътуванията на китайци в чужбина обаче едва ли ще засилят поне до следващия официален празник в началото на април, прогнозира Чен Син от UBS Securities.

Дотогава хората ще могат да обработят молбите си за паспорт, а броят на международните полети може да се е възстановил до 50% или 60% от нивата от 2019 г.

Експертите очакват, че изискванията за тестване за вируси преди полет за посещение на определени страни могат да бъдат облекчени след няколко месеца.

В рамките на Китай се очаква пътуванията да получат нов тласък след февруари, когато бизнес пътуванията се засилят, което ще върне хотелиерския бизнес до нивата от 2019 г.  

Улиците на големите градове в Китай стават все по-натоварени с преминаването на първата вълна от инфекции. Миналия месец властите премахнаха по-голямата част от мерките за тестване на вируси и проследяването на контактите в страната.

Въпреки това нивата на ваксиниране на възрастните хора в Китай са сравнително ниски. В страната се предлагат само местно произведени ваксини.

През първите три тримесечия на 2022 г. около 56% от потребителските разходи на китайците са направени у дома – обратното на тенденцията преди пандемията.

Ако делът на разходите извън дома се повиши дори с няколко процентни пункта, това ще повлияе на начина, по който моловете и ресторантите разглеждат бизнес стратегиите си и особено за услугите за доставка, коментират още експертите, цитирани от CNBC.

През последните 18 месеца китайският гигант за електронна търговия JD.com съкрати сроковете за доставка за много продукти от един ден до само един час.  

Отчетите на компанията показаха, че за периода от 16 декември до 1 януари платформата за едночасова доставка е отбелязала двойно увеличение на продажбите на зеленчуци, говеждо и овнешко месо спрямо година по-рано. 

Продажбите на хладилници в Китай са скочили близо 8 пъти, докато продажбите на телевизори бележат десетократно увеличение спрямо предходната година.