British Airways представи нова униформа за екипажите си първи път от почти 20 години.

Колекцията от облекла трябва да „преведе авиокомпанията през следващата глава от историята й“.

През последните няколко месеца екипажът на British Airways прави тайни изпитвания на униформата на земята и в небето.

Проектирана от британския моден дизайнер Озвалд Боатенг, униформата, лансирана през пролетта, включва „модерен гащеризон“ за жените от кабинния екипаж, както и опции за рокли, поли и панталони.

За мъжете се предлага костюм от три части с обикновени и слим панталони. Създаден е и вариант с туника и хиджаб.

От British Airways посочват, че Боатенг е положил много труд при „проектирането на една наистина оригинална колекция, черпейки вдъхновение от авиокомпанията, нейния персонал и изкуството на летенето“.

Символът, подобен на въздушна вълна, който присъства в цялата колекция, е вдъхновен от движението на въздуха над крилото на самолет. Жакардовият плат, от който се създават всички облекла, също включва вариация на емблематичната марка на авиокомпанията.

Боатенг разработва колекцията от 2018 г. насам. Той наблюдава редица служители на летището, за да разбере как униформата да бъде удобна и да осигури „модерен британски, стилен външен вид“ с висококачествени, еластични тъкани.

Повече от 1500 души екипаж от цялата авиокомпания вземат участие в 50 семинара, за да помогнат да се гарантира пригодността на облеклата, участвайки в създаването на „емблематична колекция, която ще издържи изпитанието на времето“.

В тайните изпитвания униформите за работа на открито са тествани при проливни дъждове и температури от минус 18 градуса, за да се гарантира, че са водоустойчиви, издръжливи и подходящи за екстремни климатични условия.

Обратната връзка от екипажите е взета предвид и в резултат са направени промени в униформите, преди те да бъдат окончателно завършени, посочва Daily Mail.

Устойчивостта и качеството са в центъра на целия процес на проектиране на моделите, посочват от авиокомпанията, добавяйки, че повече от 90 процента от облеклата са произведени от рециклиран полиестер.

Инженерите и наземните агенти на авиокомпанията първи ще облекат новите униформи, като това ще се случи от пролетта. Целият кабинен екипаж, пилотите и агентите на British Airways ще преминат от сегашната към новата униформа през лятото.

При получаване на новите униформи те ще предадат старите, които ще бъдат дарени за благотворителност или рециклирани за създаване на играчки и други. Част от тях ще бъдат подарени на музея на авиокомпанията.