Шефът на шотландската пивоварна Brewdog обяви, че е изплатил близо 500 000 паунда (604 000 долара) на победителите в подвеждаща промоция за кенчета от "солидно злато" на компанията.

Джеймс Уот обяви, че е направил "някои скъпо струващи грешки" при промоция, която даде възможност на хората да открият кенчета от солидно злато през 2021 г.

Някои победители обаче се усъмниха в качеството на златото и се оплакаха, че кенчетата, всъщност, са позлатени. Уот призна, че "погрешно е смятал", че кенчетата са направени от солидно злато.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на пивоварната каза, че "не разбрал правилно процеса на производството им" и е направил "глупава грешка", като е казал на клиентите в първоначалните си промоционални съобщения в Twitter, че кенчетата са от "солидно злато ".

След като някои от победителите се оплакаха, регулаторните органи обявиха през октомври 2021 г. трите реклами за подвеждащи.

"Това бяха три много скъпо струващо съобщения в Twitter, които изпратих в ентусиазма си от нашата нова кампания," каза Уот в пост в LinkedIn.

"Сагата със златните кенчета беше водеща новина. Ние изглеждахме сякаш сме нечестни и неискрени и понесохме много критики онлайн. Съвсем заслужено. Първоначалните ми съобщения в Twitter бяха подвеждащи и заслужавахме критиките," допълни той.

Тъй като грешката е била негова, Уот се свързал с всичките 50 победители и им предложил „изплащане на пълната сума в брой, ако не са доволни от наградата ".

"В крайна сметка, това ми струваше около 470 000 паунда (568 000 долара), доста над заплатата ми за две години и половина," допълва той.

В поста си шефът на Brewdog разкри, че вече притежава 40 от „златните“ кенчета. От Brewdog оценяваха кенчетата на 15 000 паунда (18 000 долара) бройката.

Brewdog е получавала критики за рекламните си кампании и в миналото, както и за културата на работа в компанията.

В свое писмо от 2021 г. бивши служители заявиха, че са "заболели от психически болести" вследствие на работата си за производителя на бира. В писмото бяха отправени редица обвинения, в това число, че Brewdog подхранва култура, в коятo служителите се страхуват да говорят.

Уот преди това се извини на бивши служители и заяви, че оплакванията им ще му помогнат да бъде по-добър ръководител.