Основателят на Amazon Джеф Безос днес навършва 60 години. Историята на един от най-богатите хора в света съвсем не е обикновена и е изпълнена с интересни факти и обрати. Ще ви я разкажем накратко.

Майка тийнейджър

Майката на Безос - Жаклин, е още тийнейджър, когато той се ражда на 12 януари 1964 г.  Впоследствие тя завършва средното си образование и се развежда с биологичния баща на Безос - Тед Йоргенсен, като бракът им съществува по-малко от година. 

Майката на Безос се записва в университетски курсове, където преподавателите ѝ позволяват да води със себе си малкото си дете. Там тя се запознава с бъдещия си съпруг Майк Безос - кубински имигрант, който впоследствие осиновява Джеф Безос и му дава името си. 

Биологичният баща на Безос, който е цирков артист, умира през 2015 г., на 71-годишна възраст. Безос проявава интерес към това как работят нещата още от малък. Като дете той смята, че е "прекалено възрастен", за да спи в кошара и успява да я разглоби сам с помощта на отвертка.

Още в гимназията Безос трансформира гаража в дома им в собствена лаборатория

Тя е изпълнена с негови изобретения, пише Harvard Business School. 

Започва първия си бизнес, когато и в гимназията. Това и образователен лагер за четвъртокласници, петокласници и шестокласници на име Dream Institute. Според Insider, Безос и неговата приятелка по онова време работят в лагера и таксуват шестимата си участници по 600 долара на човек. 

Преди да създаде лагера, Безос работи едно лято в McDonald's.

След като се дипломира със специалност компютърни науки и електроинженерство от Принстънския университет, Безос работи в няколко компании на Уолстрийт, в това число Fitel и инвестиционната D.E. Shaw. Той се превръща в най-младия вицепрезидент на D.E. Shaw, но напуска няколко години по-късно напуска, за да основе онлайн книжарница.

Безос създава Amazon в гаража си. След като пуска прототип на уебсайта и моли 300 приятели да го тестват, той и първите му служители започват да разработват софтуер. Мястото в гаража е толкова малко, че провеждат срещите си в местната книжарница Barnes & Noble.

Първата съпруга на Безос - Маккензи, също изиграва важна роля при основаването на Amazon в първите години на компанията. След като двамата се развеждат през 2019 г. - след 25 години брак, Маккензи Безос получава 25% от акциите на двойката в Amazon, които тогава се оценяват на около 38 млрд. долара. През май миналата година Безос се сгоди за приятелката си Лорън Санчес, с която са заедно от 2019 г.

Джеф Безос почти кръщава компанията си Cadabra вместо Amazon

Той иска да й даде по-магически звучащо име, но е предупреден да не го прави от първия адвокат на компанията Тод Тарбърт.

Тарбърт обяснява, че Cadabra звучи прекалено близко до "cadaver," (труп), особено по телефона. В крайна сметка, основателят избира Amazon, кръстена на най-голямата река в света, защото създава най-голямата онлайн книжарница в света.

Безос оцелява при катастрофа с хеликоптер през 2003 г. в Тексас. Избягвайте хеликоптерите, когато можете, казва Безос пред Fast Company през 2004 г. 

Той е собственик на вестник Washington Post. Купува изданието през 2013 г. за 250 млн. долара, като по онова време състоянието му се оценява на над 25 млрд. долара. Под ръководството на Безос изпитващият някога затруднения вестник излиза на печалба през 2016, 2017 и 2018 г., според CNN.

Милиардерът също така ръководи космическата компания Blue Origin. Тя е основана през 2000 г. и е базирана в Кент, Вашингтон. На 20 юни 2021 г. Безос и трима негови спътници успешно достигат до ръба на космоса и се връщат на Земята минути по-късно.

Безос става милиардер през 1999 г. - на 35-годишна възраст

В същата година той влиза в класацията на милиардерите на Forbes.

През август 2020 г. Безос се превръща в първия човек в съвременната история, който натрупва състояние от над 200 млрд. долара. Към днешна дата богатството му се оценява 180 млрд. долара, като само от началото на годината е нараснало с 3.8 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

През февруари 2021 г. Безос обявява, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon. В същата година той купува огромно имение в Бевърли Хилс на стойност 165 млн. долара, което по онова време е най-голямата имотна сделка в Калифорния.