Изминалата 2022 година е била рекордна за космическата индустрия. В световен мащаб през нея са извършени 180 успешни изстрелвания на ракети в орбита.

Това е най-високото историческо постижение, като орбиталните полети са с 44 повече спрямо 2021 г., съобщава списание Nature. 

Основната част от изстрелванията са извършени от американската компания SpaceX, както и от китайското правителство. 

Базираната в Калифорния SpaceX е изпращала средно по една от своите ракети Falcon в орбита веднъж на всеки шест дни. Нейните 61 успешни изстрелвания се равняват на рекорда от 1980 г., поставен от съветските ракети Р-7.

Повечето от ракетите на SpaceX са превозвали комерсиални товари, включително и собствените комуникационни сателити на компанията от мрежата Starlink. Към момента в орбита вече има над 3300 работещи спътника на компанията, което ги превръща в най-голямото сателитно съзвездие досега. 

Заради увеличаващото се "задръстване" в космоса, през последните две години SpaceX е трябвало да премества своите Starlink сателити повече от 26 000 пъти, за да предотврати сблъсъци с други обекти.

Извън SpaceX, останалите американски доставчици на ракети са осъществили 17 изстрелвания през 2022 г. Това включва и изстрелването през ноември на новата тежкотоварна ракета на НАСА Space Launch System, която е предназначена да превозва астронавти до Луната през следващите години.

Китай е извършил 62 успешни изстрелвания, или с 9 повече от 2021 г. Повечето от тях са по правителствени проекти, но част от тях са извършени и от частни компании.

Според космическия експерт Джонатан Макдауъл, цитиран от списание Nature, Китай постепенно измества Русия като втората водеща космическа сила в света. 

През октомври Китай стартира своята слънчева обсерватория, наречена Kuafu-1. Освен това страната изпрати в орбита третия и последен основен модул на своята орбитална космическа станция Tiangong.

Сред останалите научни изстрелвания през годината са сателитът на НАСА за картографиране на водната повърхност и изследване на океанската топография, частният лунен спускаем апарат на японската компания ispace и първата мисия на Южна Корея до Луната.

Общият брой изстрелвания на космически ракети от Европа е спадна рязко от 15 през 2021 г. до само 5 миналата година. Европейската космическа агенция спря изстрелването на руските ракети "Союз", след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Нова Зеландия пък отбеляза рекордните 9 изстрелвания през 2022 г. Американската компания Rocket Lab изпраща своите търговски товари в орбита от Махия, Нова Зеландия.

Предстоящата година може да счупи миналогодишните рекорди, смятат специалистите. SpaceX заяви, че се надява да изстреля 100 ракети през 2023 г.

Мисиите ще включват първия орбитален полет на нейното огромно превозно средство Starship, което е предназначено да превозва хора до Луната и Марс.