Космическият бизнес на Илон Мъск SpaceX поръча една от най-големите рекламни кампании в Twitter, съобщава CNBC. 

Кампанията ще популяризира притежаваната и управлявана от SpaceX сателитна интернет услуга Starlink в Испания и Австралия. Когато компания закупи един от тези пакети, тя обикновено харчи по над 250 000 долара на ден, за да постави марката си на върха на основната хронология на Twitter.

Потребителите трябва да видят съобщенията на марката Starlink за първите три пъти, когато отворят приложението Twitter в деня или дните на планираната кампания в Австралия и Испания.

Кампанията, която е закупена през последната седмица, ще се проведе през следващите дни първо в Австралия, след това в Испания.
 
Starlink използва "съзвездие" от сателити, които излъчват интернет до абонатите на компания. SpaceX разработи Starlink с цел да осигури високоскоростна интернет свързаност на хора на места, които имат лош или никакъв достъп от кабелна или оптична инфраструктура.

Мъск е и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Tesla, в допълнение към отговорностите си в SpaceX и Twitter.

Той се похвали, че неговата автомобилна компания не харчи пари за традиционна реклама, като печатни, радио, телевизионни и дисплейни реклами онлайн. Вместо това Tesla се позиционира в блогове на автомобилни фенове, новинарски сайтове, автоклубове, събития и др.

Междувременно, Twitter се похвали с около 237.8 милиона монетизируеми ежедневни активни потребители, преди да бъде придобита от Илон Мъск. Той заяви желанието си да генерира поне половината от приходите на Twitter от абонати, а не само от реклама.

Но мащабната рекламна кампания на SpaceX едва ли ще е достатъчна, за да компенсира множеството рекламодатели, които наскоро са спрели разходите в Twitter или са избягали от платформата след придобиването.

Концерни, като General Motors,Volkswagen, General Mills, Pfizer, United Airlines и др., "замразиха" разходите си за реклама в Twitter заради притесненията от евентуално засилване на агресивните послания и дезинформацията в платформата.

Рекламният гигант Interpublic Group препоръча на клиентите на неговите агенции да направят същото. Преди това Twitter получаваше около 90% от приходите си от реклама.

Когато Мъск стартира и след това бързо спря т. нар. "значки" за платени абонати в Twitter миналата седмица, вярата на рекламодателите в платформата допълнително беше разклатена. Значката изглеждаше като по-ранната синя отметка за удостоверение на автентичните акаунти и струваше на потребителите 7.99 долара на месец.

Евтино придобитите сини отметки обаче бяха използвани от шегаджии и измамници, за да се представят за различни марки, политици и знаменитости и да публикуват фалшиви новини.

Един акаунт, създаден по подобие на фармацевтичната компания Eli Lilly, предизвика сериозен проблем в четвъртък, когато публикува съобщение, че фирмата "е развълнувана да обяви, че инсулинът вече е безплатен“.

Туитът се разпространи масово и остана в Twitter поне два часа, преди да бъде свален. Истинският акаунт на Eli Lilly по-късно туитна: „Извиняваме се на тези, които са получили подвеждащо съобщение от фалшив акаунт на Lilly.“

Цената на акциите на Eli Lilly падна рязко след публикуването на фалшивия туит, въпреки че основните борсови индекси регистрираха ръст по това време, като S&P 500 отбеляза най-голямото си покачване от две години.

Воденият от Мъск автомобилен производител Tesla, конкурентът на SpaceX Lockheed Martin, сенатор Ед Марки (D-Mass.) и много други също бяха имитирани от шегобийците.

На корпоративна среща миналата седмица Мъск заяви пред служителите на Twitter, че фалитът на компанията не е изключен, тъй като бизнесът е изправен пред отлив на рекламодатели и по-широк икономически спад.