Най-богатите хора в света са забогатявали много повече и много по-бързо от всички останали през последните две години.

Най-богатият 1% от хората са увеличили богатството си с близо два пъти повече от останалата част от света, според годишния доклад за неравенството на Oxfam.

Тяхното богатство е скочило с 26 трлн. долара, докато останалите 99% от населението са увеличили общото си състояние с 16 трлн. долара.

В същото време процесът по натрупване на състояние от страна на супербогатите се е ускорил по време на пандемията. Ако погледнем десетилетие назад, те са акумулирали едва половината от всичкото създадено богатство, в сравнение с две трети в последните няколко години.

Докладът, който е изготвен въз основа на данни на Forbes, излиза в навечерието на старта на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където се събират някои от най-богатите хора в света, както и световни лидери.

В същото време, много от не толкова заможните хора изпитват затруднения. Около 1.7 милиарда работещи живеят в държави, където инфлацията изпреварва темпа на увеличение на заплащането.

Процесът по ограничаването на бедността пък вероятно е забуксувал през миналата година, след като броят на бедните хора по света скочи през 2020 г.

“Докато обикновените хора правят ежедневни жертви по отношение на продукти от първа необходимост, като храна, супербогатите постигат дори и най-смелите си мечти,” казва Габриела Бухер, изпълнителен директор на Oxfam International. “Само две години след началото на това десетилетие то се оформя като най-доброто засега за милиардерите.”

Въпреки че богатството им до известна степен намалява през последната година, милиардерите по света са доста по-богати, отколкото бяха в началото на пандемията.

Общото им състояние възлиза на 11.9 трлн. долара, според Oxfam. Това е с близо 2 трлн. долара, в сравнение с края на 2021 г., но е доста повече от 8.6-те трлн. долара, с които милиардерите са разполагали към март 2020 г.

Богатите се облагодетелстват от три тенденции, посочва Набил Ахмед от Oxfam Америка.

В началото на пандемията правителствата по света, най-вече тези на по-богатите държави, наляха трилиони долари в икономиките си, за да предотвратят срив. Това доведе до поскъпването на акциите и други активи.

“Голяма част от тези свежи пари попаднаха при ултрабогатите, които успяха да се възползват от скока на пазарите на акции,” казва Ахмед. “А такова нещо, като справедливо данъчно облагане, не съществуваше.”

Много корпорации също така се справят добре в последните години. Около 95 компании за хранителни и енергийни стоки са увеличили печалбите си над два пъти през 2022 г. на фона на нарасналите цени, посочват от Oxfam. Голяма част от тези средства бяха изплатени на акционерите.

Освен това по-дългосрочните тенденции за отпадане на част от правата на работниците и по-голямата пазарна концентрация засилват неравенството.

В същото време, бедността в световен мащаб нараства значително в началото на пандемията. Въпреки че оттогава има известен напредък в намаляването на бедността, се очаква този процес да е забуксувал през 2022 г., отчасти заради войната в Украйна, която ускори поскъпването на хранителните и енергийните продукти, според данните на Световната банка, цитирани от Oxfam.

Това е първият случай, в който екстремните нива на богатство и на бедност нарастват едновременно от 25 години, казват от Oxfam.

Данъци за богатите 

За справяне с това задълбочаващо се неравенство от Oxfam призовават правителствата да повишат данъците на най-богатите си граждани.

От организацията призовават за въвеждането на еднократен данък богатство, за да се сложи край на трупането на печалби от световни кризи, както и за постоянното увеличение на данъците на най-богатия 1% от хората на най-малко 60% от техните доходи от труд и капитали.

От Oxfam смятат, че данъците за най-богатия 1% от хората би трябвало да са достатъчно високи, за да намалят значително техния брой и богатство. След това средствата трябва да се преразпределят.

Тази битка обаче ще е трудна. Около 11 държави намалиха данъците за богатите по време на пандемията. Усилията за повишение на данъците за богатите се провалиха в Конгреса на САЩ през 2021 г., въпреки че демократите контролираха двете камари и Белия дом.