European Supermarket Magazine класира десетте най-богати хора в хранителната индустрия. Подреждането е базирано на данни от класацията на сп. Forbes на най-богатите хора в света.

10. Том и Джуди Лав

Том и Джуди са основатели на американската верига Love’s Travel Stops & Country. Базираната в Оклахома верига разполага с 490 магазина в 41 щата и има приходи от над 20 млрд. долара. Според данни на Forbes, Том и Джуди притежават състояние от 9.7 млрд. долара.

9. Лукас Уолтън

Лукас Уолтън е внук на основателя на Walmart Сам Уолтън. Той притежава дялове от Walmart, First Solar и Arvest Bank. Състоянието му днес се оценява на 16.5 млрд. долара.

8. Ханк и Дъг Мейер

Братята Ханк и Дъг наследяват базираната в Мичиган верига супермаркети Meijer от баща им Фредерик през 1990 г. Те заемаха позицията главен изпълнителен директор до 2017 г.

Днес Meijer разполага с 230 локации. Братята все още са част от Борда на директорите на компанията, а състоянието им се оценява на 13.6 млрд. долара.

7. Тео Албрехт

Тео Албрехт-младши наследява веригата супермаркети Aldi и днес разполага със състояние от 18.7 млрд. долара. Тео-старши и брат му Карл са създателите на империята Aldi.

6. Радхакишан Дамани

Дамани открива първия си магазин през 2002 г. Днес компанията му има 271 магазина DMart в Индия. Състоянието на Дамани се оценява на 20 млрд. долара. Компанията му осъществи първично публично предлагане (IPO) през 2017 г.

5. Беате Хайстер и Карл Албрехт-младши

Беате и Карл са деца на съоснователя на Aldi Карл Албрехт. Днес състоянието им се оценява на 31.5 млрд. долара.

4. Дитер Шварц

Schwarz Group генерира приходи от 140 млрд. долара. Тя управлява веригите Kaufland и Lidl. Групата, всъщност, е собственост на фондация, но Шварц е председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Schwarz Group.

Богатството му, според Forbes, се оценява на 35.8 млрд. долара.

3. Алис Уолтън

Алис е единствената дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън. Тя е една от най-богатите жени в света със състояние от 60.3 млрд. долара.

2. Роб Уолтън

Най-големият син на основателя на Walmart Сам Уолтън поема управлението на най-голямата верига за продажби на дребно след смъртта му през 1992 г. Днес той притежава 61.2 млрд. долара. Роб Уолтън остава на поста си до юни 2015 г., когато е наследен от своя зет Грег Пенър.

1. Джим Уолтън

74-годишният Джим е най-младият син на Сам Уолтън. Днес той разполага с 62.5 млрд. долара, което го поставя на челно място сред най-богатите хора от хранителната индустрия.