Около 140 години след дебюта си като един от най-луксозните влакове в света, емблематичният Orient Express се разклонява в света на круизите.

Orient Express Silensea - първият ветроходен кораб под марката Orient Express, беше представен от френската хотелиерска група Accor.

Отплаващ през пролетта на 2026 г., 220-метровият кораб, вдъхновен от Златния век на Френската Ривиера, ще вземе титлата най-голямата ветроходна яхта в света при пускането си на вода, според Accor.

С място за до 120 пътници, Orient Express Silenseas ще разполага с 54 апартамента, включително президентски с площ от 1415 квадратни метра, два плувни басейна, два ресторанта и бар, посочва CNN.

Задвижван от вятърна енергия и двигател на природен газ, корабът ще разполага и с амфитеатрално кабаре, в което гостите ще наблюдават специални представления, както и с частно звукозаписно студио.

Нова глава

Вътрешното оформление на кораба ще бъде проектирано от френското архитектурно студио Maxime d'Angeac, докато базираната в Нант дизайнерска компания Stirling Design International ще поеме екстериора.

„С Orient Express Silenseas започваме нова глава в нашата история, вземайки опита и съвършенството на луксозното пътуване и пренасяйки го в морето“, казва Себастиен Базен, председател и главен изпълнителен директор на Accor.

Въпреки че в момента няма достъпни круизи за резервиране, корабът вероятно ще предлага маршрути до Средиземно море през лятото и Карибско море през зимата.

Представянето на Orient Express Silenseas идва, след като дългоочакваният круиз със суперяхта на Ritz-Carlton направи първото си пътуване през октомври.

Междувременно, Four Seasons представи и своята суперяхта с дължина 207 метра, която трябва да влезе в експлоатация в края на 2025 г.