В света на архитектурата може би нищо не е по-утилитарно от един мост. Тези конструкции не само ни позволяват безопасно да прекосим водна площ, но и са достъпни за всички.

Но това, че са функционални, не означава, че трябва да са с обикновен дизайн. Всъщност, именно чрез мостове някои от най-големите архитекти в света демонстрират на какво са способни техните творчески умове.

От моста, проектиран от Заха Хадид в Абу Даби, до по-малко известния мост Каджу в Исфахан, Иран, Architectural Digest представя 27 от най-красивите мостове в света.

Мост на Конституцията (Венеция, Италия)

Pixabay

Завършен през 2008 г., мостът е емблематична забележителност, която се откроява в град, пълен с невероятна архитектура. Проектирана от звездния архитект Сантяго Калатрава, структурата е еднакво красива за гледане отгоре и отдолу.

Мост Хендерсън уейвс (Сингапур)

Pixabay

В най-високата си точка мостът се издига на малко под 36 метра, което го прави най-високия в Сингапур. Модерният пешеходен мост е заобиколен от местната буйна естествена зеленина.

Проектиран от базираната в САЩ компания RSP Architects, той свързва Mount Faber Park и Telok Blangah Hill Park.

Мост Сери Вавасан (Путраджая, Малайзия)

Завършен през 2003 г., Seri Wawasan е проектиран от базираната в Куала Лумпур PJSI Consultants и се намира в Путраджая, Малайзия.

Мост Нешио (Амстердам, Холандия)

Завършен през 2006 г., мостът Нешио в Амстердам е със спиращи дъха красота и форма, спечелили му три големи награди в рамките на две години.

Проектирана от базираната в Лондон WilkinsonEyre, общата дължина на конструкцията обхваща почти 792 метра, пренасяйки пешеходци и велосипедисти над канала Амстердам-Рейн.

Мост Риалто (Венеция, Италия)

Pixabay

Венецианският мост Риалто, който е построен през 16 век, е най-старият, който все още стои над Канале Гранде.

Мост Зубизури (Билбао, Испания)

Pixabay

Пешеходният мост е построен през 1997 г. Проектирана от легендарния архитект Сантяго Калатрава, конструкцията се намира в Билбао, Испания.

Мост Манхатън (Ню Йорк, САЩ)

Pixabay

Когато мостът е завършен през 1912 г., той измества Бруклинския като най-дългия в града. Простиращ се на около 2089 метра през Ийст Ривър, Манхатънският мост е проектиран от Леон Мойсейф.

Днес стотици хиляди пътуващи го използват, преминавайки с кола, влак на метрото, велосипед или пеша.

Мост Шейх Зайед (Абу Даби, Обединени арабски емирства)

Проектиран от покойната Заха Хадид, мостът Шейх Зайед в Абу Даби е завършен през 2010 г. за общо 300 милиона долара.

Верижен мост Сечени (Будапеща, Унгария)

Pixabay

Проектиран от родения във Великобритания инженер Уилям Тиърни Кларк, верижният мост Сечени в Будапеща е открит през 1849 г. и пресича могъщата река Дунав.

Мост Голдън Гейт (Сан Франциско, САЩ)

Pixabay

Сред най-разпознаваемите структури в света, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско е завършен през 1937 г.

Замислена от архитекта Ървинг Мороу, конструкцията, проектирана в стил Арт Деко, е обявена за едно от чудесата на съвременния свят от Американското общество на строителните инженери.

Мост Пуенте де ла Мухер (Буенос Айрес, Аржентина)

Проектиран от главния архитект Сантяго Калатрава, мостът е завършен през 2001 г. и се намира в търговския район на Буенос Айрес.

Мост Хеликс (Сингапур)

Pixabay

Мостът се извива през сърцето на Сингапур, свързвайки Marina Center с Marina South. Завършен през 2010 г., той се откроява сред град с модерни архитектурни перли.

Мост Жуселину Кубичек (Бразилия, Бразилия)

Разположен в столицата Бразилия, той е проектиран от архитекта Александър Чан и строителния инженер Марио Вила Верде. Когато е завършен през 2002 г., общата сума за изграждането му е приблизително 57 милиона долара.

Виадукт Мийо̀ (Франция)

Pixabay

Освен че е един от най-красивите мостове в света, виадуктът Мийо̀ е и най-високият на планетата. Преминавайки през долината на река Тарн близо до Мийо в Южна Франция, върхът на моста се издига на около 342 метра над основата си.

Проектиран от архитекта сър Норман Фостър и строителния инженер Мишел Вирложе, той е открит през 2004 г.

Карлов мост (Прага, Чехия)

Pixabay

Завършен в началото на 1400 г., това е исторически мост, пресичащ река Вълтава в Прага. Изграден изцяло от камък, мостът се простира на над 500 метра и е украсен с десетки статуи от двете страни.

Бруклински мост (Ню Йорк, САЩ)

Pixabay

Бруклинският мост в Ню Йорк е емблематична структура с богата история. Завършен през 1883 г.,той ужасява много нюйоркчани - в резултат на паника, превърнала се в блъсканица, 12 души са убити на моста.

За да докажат на местните жители, че той е безопасен, местните служители пускат 21 слона по цялата му дължина. Днес приблизително 150 000 превозни средства и пешеходци го използват, за да пресекат Ийст Ривър всеки ден.

Мост Каджу (Исфахан, Иран)

Pixabay

Структурата, която е дълга 132 и широка 12 метра, съдържа 23 арки. Красив на дневна светлина и през нощта, мостът е популярно място за срещи.

Високият мост (Амстердам, Холандия)

Завършен през 2001 г., той се нарича още и мост Питон. Проектиран е от базираната в Ню Йорк компания West 8.

Тауър Бридж (Лондон, Англия)

Pixabay

Днес емблематичният Тауър Бридж в Лондон е задължителна туристическа атракция. Открит през 1894 г., той дава възможност на автомобили и пешеходци да пресекат река Темза, като същевременно позволява преминаването на речния трафик, тъй като се вдига.

Усуканият мост (Норвегия)

Завършена през 2019 г., Bjarke Ingels Group е три структури в една.

Отчасти музей, отчасти мост и отчасти скулптура, художествената инсталация действа предимно като мост, свързващ два залесени речни бряга, като същевременно завършва маршрута през Кистефос - най-големия скулптурен парк в Северна Европа.

Мост Тинтагел (Обединеното кралство)

За да стигнете до замъка Тинтагел преди, трябва да се изкачите по труден маршрут до върха на планината. Тинтагел, завършен през 2019 г., интерпретира исторически пешеходен мост, който свързва района в древността.

В края на 2022 г. той печели награда за красотата си, присъдена му от William Matthews Associates.

Маргарет Хънт Хил Бридж (Далас, САЩ)

Този модернистичен мост, обхващащ река Тринити в Далас, е проектиран от Сантяго Калатрава през 2012 г. Зашеметяващата арка на моста е висока 120 метра с 58 нишки, спускащи се от нея.

Скайбридж Мичиган (САЩ)

Претендирайки за титлата най-дълъг висящ мост в света с дървена кула, Скайбридж Мичиган се простира на 365 метра през долината Бойн.

Висящ на 36 метра над земята, мостът е особено популярен през есента сред посетителите, които се надяват да уловят невероятните гледки към заобикалящата ги природа.

Мост Руи (Китай)

Технически три моста, това е пешеходен мост с форма на лента, пресичащ долината Shenxianju в Китай. Строителството му приключва през 2020 г. Освен зашеметяващата му форма, може би най-забележителната му характеристика е стъкленото дъно.

Златен мост (Дананг, Виетнам)

Pixabay

Въпреки че може да изглежда, че Златният мост в Дананг се поддържа от две големи ръце, бъдете сигурни, че те са предимно за шоу.

Част от курорта Bà Nà Hills, пешеходният мост е създаден, за да свързва близката станция на кабинковия лифт и градините.

Мост Лагуна Гарзон (Уругвай)

Най-известен с необичайната си форма, този кръгъл мост е проектиран да забавя трафика, позволявайки на пешеходците да пресичат по-безопасно.

Свързвайки департаменти Роча и Малдонадо в Уругвай, мостът е проектиран от Рафаел Виньоли.

Атлантически път (Норвегия)

Pixabay

Проектиран да свързва архипелаг, Антантическият път е част от County Road 64 в Северна Норвегия. Построен в началото на 80-те години, проходът сега е популярно място за снимане на реклами за автомобили.