Високата инфлация в страната е смятана за една от причините за повишението на цените на имотите у нас.

Сред останалите фактори, допринесли за този процес, можем да добавим лихвите по ипотечните кредити, които са на едни от най-ниските нива сред страните от ЕС, както и желанието на домакиствата да защитят спестяванията си от обезценяване.

Не на последно място обаче е и желанието на купувачите да се сдобият с нов дом, който да замени старото им жилище. Търсене в последните години след старта на пандемията имаше и от българи, завърнали се от чужбина.

Вчера ви представихме движението на сделките и цените на пазара на имоти в четирите големи града на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Днес ще се спрем на по-малките градове у нас. Условието един град да присъства в подреждането ни е да са направени повече от 100 имотни сделки на тримесечие.

Разгледахме случилото се на пазара в последните три месеца от 2022 г. Традиционно четвъртото тримесечие на годината е най-силният период за сключване на нови сделки на имотния пазар.

В статистиката не са включени сделките с имоти на зелено.

Изчисленията на Darik Business Review сочат, че в седем града на страната е налице двуцифрен темп на нарасване на сделките спрямо последното тримесечие на 2021 г. 

Лидери по този показател са Гълъбово и Омуртаг, където имаме ръст от 38 и 34% в продадените имоти.

Покупко-продажбите на недвижимости в Провадия и Тополовград растат със съответно 19 и 17%, докато увеличението за Видин е от 15 на сто.

В челото са още Елхово и Кула, където нарастването е от 13%. В топ 10 са още Тетевен, Радомир и Средец.

Най-голямо понижение на броя на сделките през последните три месеца на 2022 г. има в Пирдоп, където спадът е от 28%.

Такъв от над 20% е регистриран още в Царево, Благоевград, Добрич, Поморие, Каварна и Ботевград.