В последните месеци брокерите често използват израза „охлаждане“ за имотния пазар у нас.

Това би трябвало да ни показва, че са налице по-малко на брой запитвания, огледи и сделки, на фона на рекордно високите цени на имотите.

Има и още една съществена причина за понижението – стартиралото повишение на лихвите по ипотечните кредити, като тенденцията ще е все по-ясно изразена у нас в следващите месеци.

Какво се случи на имотния пазар в страната в последното тримесечие?

Справка на Darik Business Review на база данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията показва, че в четирите големи града се наблюдава спад в сделките с имоти. Понижението е за второ поредно тримесечие.

Годишните данни също сочат по-малко сделки в три от четирите големи града. Единствено на плюс спрямо година по-рано е Варна.

София

Най-големият имотен пазар в страната отчита и най-голямо понижение през 2022 г. в осъществените трансакции. 

Спадът в периода октомври – декември е от 17.26%, докато за цялата година е налице понижение от 7.42 на сто.

Пловдив

Сделките във втория по големина град у нас бележат спад от 16.15% спрямо последните три месеца на 2021 г. Силните първи две тримесечия на 2022 г. успяха да намалят годишния спад до 6.93%.

Варна

Морската столица е единственият голям пазар у нас, на който се отчита ръст в броя на сделките с недвижимости. Повишението е от 3.46%, на фона на спад в трансакциите в последните две тримесечия.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. данните сочат спад от 8.45 на сто, което е най-малкото понижение сред четирите големи града. 

Бургас

Бургас може да се похвали с най-евтините имоти от четирите големи града на страната. Въпреки това понижения в сделките в последните две тримесечия и тук са налице. Спадът през четвъртото тримесечие е от 1.88%, докато на годишна база сделките намаляват с 11.32 на сто.