Скорошни данни показаха, че цените на имотите в шестте големи града у нас продължават да се повишават спрямо година по-рано. Единственото изключение на тримесечна база е в Русе, докато в София се отчита най-бързото нарастване от близо 15 г. насам.

Ръстът в национален мащаб също е впечатляващ.

Само през третото тримесечие на 2022 г. имотите у нас са добавили 4.1% към стойността си, на фона на все още ниските лихви по кредитите и високата инфлация, караща мнозина да влагат спестяванията си в този вид активи.

Поскъпването от 4.1% нарежда страната ни на второ място сред държавите от ЕС, регистрирали ръст в цените на имотите, според данни на Евростат.

Първата позиция се заема от Кипър, където жилищните имоти са повишили цените си с 5.8% за тримесечие. След България се нарежда Австрия с ръст от 4 на сто, както и Литва с повишение от 3%.

Евростат

Нарастване между 2.7 и 2.9% през третото тримесечие на 2022 г. се наблюдава и в Словакия, Португалия, Хърватия, Франция и Ирландия.

Задава ли се поевтиняване?

Общо в шест държави от ЕС се отчита спад на цените на имотите в последното тримесечие. Това са Дания, Германия, Италия, Румъния, Финландия и Швеция.

Единствено в Дания обаче се отчита спад на цените спрямо същия период на 2021 г. Той е от 2.4 на сто.

Общо при 15 от държавите-членки се отчита поскъпване на имотите от над 10% спрямо третото тримесечие на предходната година. 

Страната ни заема петото място по този показател с ръст от 15.6%. Пред нас са Чехия, Литва, Унгария и Естония. В последните две поскъпването на имотите е от съответно 21 и 24 на сто.