Бившият британски премиер Борис Джонсън е сключил сделка за написването на книга за времето, прекарано на Доунинг стрийт, като това може да му донесе над 1.2 млн. долара.

Правата за книгата са купени от издателство HarperCollins, но засега няма дата за излизането й, информираха от компанията.

Историята на Джонсън, по негови собствени думи, ще бъде "министърпредседателски мемоар като никой друг," се казва в прессъобщение на Арабела Пайк, директор в William Collins, издание на HarperCollins.

От HarperCollins не съобщават финансовите параметри на сделката, но литературни агенти прогнозират, че Джонсън може да получи над 1 млн. паунда (1.2 млн. долара) за книгата, информира The Guardian през миналата година.

Според същия агент, бившият премиер дори може да "получи седемцифрена сума" за творбата си.

Дори и да получи 1.2 млн. долара сумата, ще е доста по-малка от 4.6-те млн. паунда, или 7.1 млн. долара по онова време, които бившият премиер Тони Блеър получи през 2010 г. за своята автобиография. 

Джонсън вече е автор на 11 книги. Това обаче ще е първата за бурния му период като премиер от юли 2019 г. до септември 2022 г., когато беше принуден да се оттегли след поредица от скандали.

Бившият премиер също така е получил аванс за публикуването на биография на Уилям Шекспир през 2015 г., но пропусна крайния срок година по-късно и все още работи по книгата.

След като се оттегли от премиерския пост, Джонсън получи над 1.2 млн. долара, за да изнесе четири речи.