Най-големият автопроизводител в света Toyota се бори срещу критиките, че изостава зад конкуренцията по отношение на електромобилите и дори работи по блокирането на прехода към автопаркове с нулеви емисии.

От компанията обаче заявиха, че вярват в бъдещето с изцяло електрически автомобили. Просто това бъдеще няма да достигне до всички пазари на Toyota едновременно.

Toyota преди време беше считана за пионер при зелените автомобили. Компанията пусна хибридния модел Prius през 1997 г. Той комбинираше бензинов двигател и електромотор с малка батерия, което позволи значително намаляване на разхода на гориво.

Новата технология се оказа сензация за продажбите на компанията, а Toyota предложи хибридни версии на повечето си останали модели. Автопроизводителят е продал общо 20 млн. хибридни автомобила по света и 5.4 милиона само в САЩ.

Междувременно, други автопроизводители, подтикнати от още по-строгите държавни регулации и успеха на нови компании, като Tesla, започнаха да инвестират в изцяло електрически автомобили.

Дълго време ръководителите на Toyota твърдяха, че в задвижваните от батерии електромобили има фундаментални инженерни предизвикателства — те се зареждат по-бавно, имат нужда от тежки и скъпи батерии и все още имат ограничен пробег.

Тези критики сега не са толкова валидни, предвид напредъка в технологиите на батериите, казват анализатори от автомобилната индустрия. По-важното, компаниите откриха силен бизнес аргумент в полза на електромобилите. Tesla в момента е водещата марка луксозни автомобили в САЩ.

Новата инвестиция на Toyota на стойност 35 млрд. долара, която беше обявена през декември 2021 г., включва план за пускането на 30 модела електромобили до 2030 г. Това е малко под една четвърт от над 130 модела, които в момента произвежда.

В същото време, Toyota обяви, че ще инвестира в също толкова хибриди и автомобили с водородна клетка.

От Gartner очакват, че автомобилите с бензинов двигател все още ще съставляват около 50% от продажбите в началото на 30-те години.

“Все още смятаме, че в следващите 10 години 50% от новите коли ще са бензинови,” казва пред CNBC Майк Рамзи, вицепрезидент на CIO Research Group, която е част от Gartner.

„И ако погледнете глобалния отпечатък, това почти сигурно ще е така, защото в страни, като Нигерия, Иран и Индонезия, няма да видите 50% пазарен дял за електрически превозни средства, точка.“