Производителите на електромобили забавят темповете на производство във Великобритания, тъй като този тип автомобили се оказват скъпи за много от потребителите.

Вече се очаква Великобритания да произведе 280 000 изцяло електрически автомобила и микробуса през 2025 г., докато предишната прогноза беше за 360 000.

Тази прогноза означава, че в следващите две години едва една четвърт от произведените в страната автомобили ще са електрически. Предишната прогноза беше, че делът им ще е една трета.

В най-новия си доклад Advanced Propulsion Centre, която осигурява финансиране за производителите на автомобили с нулеви емисии, посочва, че „несигурната икономика“ се очаква да тласне шофьорите към по-евтини автомобили за по-дълъг период от време.

В доклада се казва, че този феномен не е уникален за Великобритания, като производството на електромобили в Европа се очаква да възлезе на 12 милиона, или с 1 милион по-малко от предишните очаквания.

Забавянето идва на фона на свиването на бюджетите на потенциалните купувачи заради по-високите разходи за живот и инфлацията.

Намаляващото производство заплашва да осуети ключов план на британското правителство за ограничаване на вредните емисии, като страната се очаква да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г.

Според APC, възстановяването на продажбите за 2030 г. вече „не е сигурно“ поради продължаващите проблеми с веригите на доставки - най-вече на литий, който е ключова съставка в батериите на електромобилите, както и заради продължаващото политическо напрежение по света.

Забавянето вече започна в британската индустрия на автомобили с нулеви емисии, след като BMW обяви през октомври, че ще спре производството на електрическата версия на Mini в завода си в Оксфорд и ще пренесе тази дейност в Китай.

Jaguar пък още не е предоставила планове за това как смята да премине изцяло към производството на електромобили до 2025 г.

Опасенията относно разходите излязоха на преден план по-рано през седмицата, след като стана ясно, че разходите за зареждане на електромобил са скочили с 58% от миналия май.

Междувременно, общинските съвети обмислят двуцифрено увеличение на таксите за паркиране, тъй като имат нужда от средства.