Tesla понижи цените на електромобилите си в САЩ и Европа с до 20%, продължавайки стратегията си на агресивни отстъпки, след като не оправда очакванията на Уолстрийт за доставки през 2022 г.

Този ход дойде, след като главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск предупреди, че вероятността от рецесия и по-високи лихви означава, че компанията може да понижи цените, за да запази ръста при обемите на доставки за сметка на печалбата.

Акциите на компанията губят над 65% от стойността си от началото на 2022 г.

По-ниските цени на основните пазари на Tesla представляват обрат в стратегията на компанията през по-голямата част на 2021 и 2022 г., когато поръчките на нови автомобили надхвърляха предлагането.

Мъск призна през миналата година, че цените са станали “притеснително високи” и това може да навреди на търсенето.

По-стабилната инфлация по отношение на разходите също е сред факторите за намаляването на цените, според говорител на Tesla Германия.

Понижението на цените за САЩ, което засяга моделите Model 3 и Model Y, е в размер на между 6% и 20%, сочат изчисления на Reuters.

Базовата версия на Model Y вече струва 52 990 долара, в сравнение с 65 990 долара преди това.

Това е преди федералният данъчен кредит в размер на до 7 500 долара да влезе в сила за много модели електромобили в началото на януари.

Tesla също така е понижила цените на Model X и Model S в САЩ.

В Германия цените на Model 3 и Model Y бяха намалени с между 1% и близо 17%, в зависимост от конфигурацията. Цените на електромобилите бяха понижени и в Австрия, Швейцария и Франция.

За купувачите на Model Y в САЩ понижението на цените от страна на Tesla, в комбинация с държавната субсидия, отговаря на намаление с 31%.

Във Франция клиентите, които си купуват Model 3 за 44 990 евро, ще получат допълнително намаление на цената с 5 000 евро, благодарение на държавна субсидия. Прагът за получаване на субсидия за електромобил е 47 000 евро.

Потребители във фенски форуми на Tesla обаче се оплакаха, че пониженията в цените поставят в неизгодно положение онези, които наскоро са купили автомобили от марката, по отношение на цените на вторичния пазар.

“Намаляването на цената с 10 000 евро просто така те кара да се чувстваш, че си платил прекалено много,” пише потребител на форума „Шофьори и приятели на Tesla“.

В Китай, където Tesla намали цените с между 6% и 13.5% през миналата седмица, собственици на автомобили протестираха пред центровете за доставка, настоявайки за компенсация.