Високопоставени ръководители на талибаните в Афганистан и техни поддръжници, които до понеделник разполагаха със струващи по 8 долара на месец сини отметки на профилите си в Twitter, изглежда са изгубили удостоверението си от социалната мрежа, след като публикация на BBC предизвика недоволство. 

Медията информира в началото на седмицата, че профилите в Twitter на най-малко двама високопоставени лидери на талибаните и на четирима известни поддръжници на техния режим имат сини отметки.

Сред тях са Хедаятулах Хедаят, който отговаря за „достъпа до информация“, и Андул Хак Хамад, който оглавява медийния регулатор на режима. Те имат около 190 000 и 170 000 последователи, респективно.

Във вторник вечерта сините отметки вече липсваха от профилите им.

Не е ясно дали от Twitter са премахнали сините отметки от свързаните с талибаните профили или собствениците на профилите са се отписали от услугата Twitter Blue. За последно синята отметка на профила на Хедаят, за която е било платено, беше премахната през декември, информира BBC.

Twitter Blue е абонаментна услуга, за която потребителите плащат по 8 долара на месец в замяна на синя отметка до името на профила и ранен достъп до определени функционалности.

Това е една от стратегиите на главния изпълнителен директор Илон Мъск да монетизира платформата, която, според него, губи по 4 млн. долара на ден. 

Присъствието на талибаните в западните социални медии е спорен въпрос, тъй като САЩ и правителствата по света се борят с въпроса дали да признаят ислямисткия режим.

Социалните платформи също трябваше да направят избор — Facebook и YouTube забраниха достъпа на талибаните, но не и Twitter. През октомври 2021 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заклейми присъствието на талибаните в Twitter, месеци след като неговият собствен профил беше спрян.

Профилът на Тръмп беше възстановен през ноември 2022 г. от новия собственик на Twitter Илон Мъск.