Стотици предмети от централата на Twitter в Сан Франциско бяха продадени на търг тази  седмица. Сред тях беше и статуя на известното лого на социалната мрежа под формата на стилизирана птица.  

Тя е най-скъпият артикул, продаден на аукциона, с цена от 100 000 долара, съобщава BBC.

Разпродажбата в офисите на Twitter беше организирана няколко седмици след придобиването на платформата от милиардера Илон Мъск, който пое ангажимент за драстично свиване на разходите. Той плати 44 млрд. долара за придобиването на мажоритарен дял в компанията миналата година.

Сред продадените вещи на търга, организиран от Heritage Global Partners, е имало двуметрова саксия във формата на символа @, продадена на цена от 15 000 долара, рециклирана дървена маса за конференции за 10 500 долара, както и луксозна кафе машина, купена за 13 500 долара.  

Откакто пое управлението в края на октомври, Мъск освободи половината от 7500-те служители на компанията и също така отмени много от социалните им придобивки.

През ноември милиардерът предупреди, че Twitter регистрира "огромен спад в приходите" след напускането на няколко ключови рекламодатели. Той изрази опасения, че компанията е изправена пред реална опасност от фалит. 

Твърди се, че Twitter не е платила наемите за своите офиси по целия свят, включително и за централата си в Сан Франциско, където наемодателят дори е завел дело срещу компанията.  

От аукционната къща Heritage Global Partners обаче коментират пред списание Fortune, че организираният търг няма нищо общо с възстановяването на разходите за покупката на компанията.

„Ако някой наистина мисли, че приходите от продажбата на няколко компютъра и столове ще покрият подобна огромна сума, тогава той е идиот“, коментира представителят на Heritage Ник Доув.