2432 лв. са необходими за месечната издръжка на тричленно семейство – двама възрастни и едно дете до 14 години. За един работещ, живеещ сам, необходимият нетен месечен доход е в размер на 1 351 лв.

Това показват данните на КНСБ за издръжка на живота за месец декември, представени от Пламен Димитров и цитирани от darik.bg. Данните са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Председателят на БСК: Абсолютно реалистично е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Според изследването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, през четвъртото тримесечие на 2022 г. 75% от анкетираните лица изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи.

За изминалата година 67.3% от лицата не са получили увеличение на заплата, промяна има при 27.9% от допитаните.

И така доходът, необходим за издръжка, нараства с 2.4 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година и с близо 18 процента на годишна база, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сред факторите, които са оказали влияние на нарастване на дохода за издръжка са цените на тока за бизнеса, природния газ, нарастването на цените на петрола, високата цена на земеделските култури, цените на металите и други.

Средно с 40-50% нарастват за една година спрямо декември 2021 г. цените на 20-те жизненоважни стоки в т.нар. малка потребителска кошница. При хранителните стоки -  групата на млякото и млечните продукти бележи ръст за последните година от 43.6% на годишна база.

Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека – за последната година с 39.4 на сто. Яйцата нарастват с 55% на годишна база.

16.9% е годишната инфлация през декември

При нехранителните продукти и услуги има задържане на цените, което се дължи на намалението на цената на природния газ с 47.2%, но въпреки това той остава с 26.9% ръст на годишна база.

При електроенергията, газообразните и други горива се отчита намаление за последните 3 месеца със 7.9%, но на годишна ръстът е от 21.1%. Жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди също бележат ръст.     

10 начина да си намалите данъците                                                           

Според данните към ноември 2022 г., малко над 1.7 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка. За сравнение, през ноември 2021 г. те са били малко над 1.6 млн.

С минималната заплата в България малката потребителска кошница може да се купи 6.6 пъти. За сравнение, с най-ниското възнаграждение в Румъния тя може да се купи 11 пъти, а в Германия – 29.

От КНСБ настояват за своевременно приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г., втора актуализация на минималната заплата до достигане на 850 лв. и за въвеждане на необлагаем минимум.