Милиони геймъри в Китай изгубиха достъп до легендарната игра “World of Warcraft” и други популярни заглавия, след като сървърите на Blizzard Entertainment бяха изключени след две десетилетия присъствие в страната.

Услугите на компанията в Китай бяха спрени в полунощ местно време днес, отбелязвайки края на една ера за почитателите, след като лицензионното споразумение с дългогодишния партньор NetEase изтече.

“World of Warcraft,” известна още като “WoW,” е много популярна игра, която позволява на потребителите да се бият с чудовища и да предприемат експедиции в измисления древен свят Азерот.

Много геймъри по света са израснали с хитовата игра и Китай не е изключение. 

Спирането на играта идва след конфликт между Blizzard, подразделение на Activision Blizzard, и китайската NetEase.

Чуждестранните компании трябва да имат местни партньори, за да предлагат видеоигри в Китай. Миналия ноември обаче Blizzard и NetEase обявиха, че няма да подновят лицензионните си споразумение, които изтичаха през този месец.

Тези сделки покриваха предлагането на няколко популярни заглавия на Blizzard в континентален Китай, в това число “World of Warcraft,” “Hearthstone,” и “Diablo III” от 2008 г. насам. В отделни изявления от двете страни обявиха, че не са могли да постигнат споразумение по ключови условия, без да предоставят подробна информация.

В изявление от миналия вторник от Blizzard информираха, че са потърсили съдействие от NetEase за шестмесечно удължаване на настоящото споразумение. 

“За съжаление, след подновените обсъждания от NetEase не приеха нашето предложение за удължаване на договора,” посочват от Blizzard.

От NetEase пък определиха предложението на щатската компания като “скандално, неуместно и лишено от бизнес логика.”

Activision Blizzard, която преди работеше с друг партньор в Китай преди да сключи договор с NetEase, обяви, че продължава да търси нов дистрибутор за страната.