Японска китоловна компания представи вендинг машини, които предлагат сашими от китово месо, пържола и бекон от кит в Йокохама с надеждата да съживи продажбите на тези хранителни продукти, които отдавна намаляват и са избягвани от много супермаркети.

Носейки шапка във формата на кит, президентът на Kyodo Senpaku Хидеки Токоро поздравяваше потенциалните клиенти в най-новия „магазин на самообслужване“ на компанията – три вендинг машини, разположени в престижния район за шопинг Мотомачи.

Компанията, която наскоро организира подобни магазини и в Tokyo, планира да отвори четвърти в западния град Осака през следващия месец и се надява техният брой да достигне 100 в следващите пет години.

"Има много супермаркети, които се притесняват от тормоз от страна на организации, които са против улова на китове и по тази причина не зареждат китово месо. Така има много хора, които искат да консумират китово месо, но не могат," казва Токоро пред Reuters.

Продуктите, които се предлагат, съдържат месо от китове, уловени основно в Япония, като цените варират от 1 000 йени (8 долара) до 3 000 йени (23 долара).

Макар правителството да твърди, че консумацията на китово месо, която достига пик в началото на 60-те години на миналия век, е ценна част от японската култура, тя намалява устойчиво, тъй като се появиха други достъпни източници на протеин.

Консумацията на китово месо в Япония възлиза на едва 1 000 тона през 2021 г., в сравнение с 2.6 млн. тона пилешко и 1.27 млн. тона говеждо месо.

В пика си през 1962 г. годишната консумация на китово месо е достигнала на 233 000 тона.

Международната китоловна комисия, която следи за опазването на китовете, забрани търговския улов на китове през 1986 г., след като някои видове бяха застрашени от изчезване.

Япония обаче продължи улова за изследователски цели, по думите на страната. Тя се оттегли от Международната китоловна комисия и възобнови търговския улов на китове през 2019 г.

Защитниците на консумацията на китово месо посочват като негови предимства високото съдържание на протеини и малкия въглероден отпечатък, в сравнение с други меса.