Финтех компанията Plum удвоява броя на страните, в които развива дейност, като пуска своя продукт в пет нови европейски държави — Италия, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър.

Базираният във Великобритания стартъп Plum представлява приложение за управление на средства, което помага на потребителите автоматично да заделят пари. По този начин потребителите могат да пестят, без да се налага да разпределят средствата собственоръчно. Приложението може да бъде особено полезно за хора, които изкарват достатъчно пари, за да спестяват всеки месец, но също така имат склонност да харчат всичко в основната си банкова сметка. Освен във Великобритания, Plum в момента развива дейност още във Франция, Испания, Ирландия и Белгия.

Има няколко начина за спестяване на средства с Plum. Приложението може да се свърже с банковата ви сметка, да закръглява всичките ви трансакции от последната седмица и да прехвърля всичко в управляван в Plum „джоб“ от средства. (Ако сте платили 4.50 евро при някаква покупка, Plum закръглява сумата на 5.00 евро и прехвърля тези 0.50 евро в сметката ви в приложението.) Може също така да решите да заделяте известна сума пари всяка седмица или когато получавате заплащането си. Ако искате да преминете още едно ниво нагоре, може да позволите на Plum да помисли за спестявания вместо вас. Приложението може автоматично да решава колко средства би трябвало да заделяте въз основа на доходите и разходите ви.

Потребителите могат да създават отделни „джобове“ с различни цели. Например, бихте могли да заделяте средства за следващата си почивка или за нов велосипед. Когато искате да похарчите искате похарчите пари от сметката си в Plum, можете или да изтеглите средства в банковата ви сметка или да платите с дебитна карта от Plum, за която обаче се плаща абонаментна такса.

Потребителите на Plum могат също така да използват услугата, за да купуват и продават акции. В Европа стартъп компанията си партнира с Bitpanda, за да предлага и търговия с криптовалути, като не се налага да сваляте друго приложение, за да започнете да купувате крипто активи.

“Щастливи сме да представим Plum в пет нови европейски държави и да помогнем на хората там да управляват финансовите си средства. Живеем в труден икономически период, като нивото на инфлацията е най-високото от десетилетия, което води до предизвикателства във връзка с разходите за живот. Необходимостта от дългосрочна финансова устойчивост може би никога не е била по-ясна, а ние създадохме Plum конкретно, за да помагаме на хората да се справят с това, така че управлението на вашите средства е автоматизирано с грижа за вашето богатство за бъдещето,” казва в свое изявление съоснователят и главен изпълнителен директор на Plum Виктор Трокудес.

Създаването на профил в Plum е безплатно. Потребителите могат да плащат по 2 евро на месец за повече подпрофили, за отключването на повече правила за спестяване и за получаването на карта. Потребителите, които изберат да плащат по 9.99 евро на месец, получават достъп до повече акции и могат да създават правила за повтарящи се инвестиции в акции. Има и такса за конвертиране на крипто трансакции в размер на 2.5%.

В дългосрочен план Plum би могла да се превърне във финансов хъб, който позволява на потребителите да достъпват няколко функционалности и услуги. За разлика от много стартъпи в сферата потребителските финтех услуги, приложението не се опитва да замени банкова сметка на потребителите. Той действа като придружаващо приложение и нещо като мини пазар. Тази стратегия би могла да превърне Plum в масово използван продукт от страна на хората, които не разполагат с толкова големи технически познания.

Plum е част от портфолиото на търгуваната на Българска фондова борса (БФБ) инвестиционна компания Ейч Ар Кепитъл (HRC). Вчера сделки по позицията се сключиха на нива от 2.10 до 2.14 лв. за брой.