Акциите на HR Capital се представя с около 11-12% по-добре от SOFIX след началото на вторичната търговия по позицията.

Това обяви съоснователят на компанията Христо Христов по време на онлайн среща с инвеститори.

В момента възръщаемостта на инвестирания капитал достига 20.8 млн. лева от вложени 5.577 млн. лева, докато към 30 септември 2021 г. сумата е 12.7 млн. лева от вложени 3.6 млн. лв. От компанията направиха уточнението, че част от това повишение се дължи на преоценки.

Според Христов, в последните тримесечия общо пет компании от портфолиото на HR Capital са успели да наберат капитал – Биодит, Истински мед, Plum, Healee и eBag.

Планират ли се продажби на компании от портфолиото?

„Винаги, когато имаме възможност, правим частичен екзит. Гледаме на това като опция за набиране на капитал“, каза Христов на отговор на въпрос от инвеститор дали HR Capital планира продажба на някоя от инвестициите си.

Кеш

От срещата с инвеститорите стана ясно, че HR Capital получава кеш по три линии – дивидент от Агригейт, два от фондовете (Илевън и Ендевър), както и продадената инвестиция на Лексо, където половината сума вече е по сметката на компанията.

"Това би позволило на компанията да участва и в следващи увеличения на капитала, които сметнем за подходящи, без към този момент да прибегнем до набирането на свеж ресурс от борсата", каза още съоснователят на инвестиционното дружество. 

Агригейт

Оценката на инвестицията в компанията е ревизирана надолу заради факта, че публичните компании, с които се сравнява Агригейт, отчитат спад на оценките си на борсата. Оценката на компанията е направена по същия начин, както и преди IPO-то на HR Capital, уточниха от дружеството. 

Христов прогнозира, че компанията се очаква да нарасне малко по-сериозно през 2023 г., след което ще се обмисля дали да не предприеме стъпка по листването си на пазара Beam.

eBag

По думите на Христов компанията ще приключи 2022 г. с оборот от над 50 млн. лева. В последните месеци дружеството излиза на печалба.

„Очакванията за 2023 г. са същите, т.е. че повечето месеци компанията също ще е на плюс. На печалба ще е и цялата следваща година“, уточни Христов.

Според него, цената във всеки рунд на eBag се формира по един-единствен начин – приходът за последните 12 месеца се умножава по 1.4.

Един от акционерите в компанията - чешката Rohlik Group, е планирала първично публично предлагане (IPO), което обаче няма да се състои в момента заради състоянието на пазарите. От 1 януари 2023 до 31 декември 2024 г. чехите имат опция за придобиването на 51% от eBag.

Според Христов, в момента се обмисля увеличение на капитала на eBag, но сега в компанията има много кеш и това увеличение може и да не се състои.

HR Capital

От срещата с инвеститорите стана ясно, че инвестиционното дружество не планира нови увеличения на капитала в следващите месеци.

„Планираме да се финансираме от портфолиото или да завършим годината с добри резултати в eBag, да натрупаме едно тримесечие, в което да покажем устойчиво нарастване и реализиране на печалбата, след което да мислим за увеличение на капитала“, каза още Христов. 

"Увеличението би се направило напролет, при по-различно състояние на пазарите. Дотогава се надявам да има и други добри новини от компании от портофолиото, които да вдигнат апетита към HR Capital", допълни той. 

Healee

Според него, много добре в момента се развива Healее - регистриран е интерес от различни страни за последващото набиране на капитал. Това е и компанията с най-съществен рунд за набиране на капитал през периода - 2 млн. долара. 

„В момента компанията има договори, чиято стойност е два пъти по-голяма от настоящите приходи“, допълни Христов.

Plum

По думите на Христов това е една от най-добре развиващите се компании, която вече разполага с 1.4 млн. потребители. „Бихме търсили допълнителен капитал, за да си увеличим дела си в Plum”, разказа той. 

Приходите на компанията растат от 2.3 млн. паунда през 2020 г., на 4.4 млн. паунда за 2021 г. и 7.2 млн. паунда за 2022 г. Очакванията за следващата година са доста оптимистични – 21 млн. паунда.

Биодит

Главният изпълнителен директор на компанията Юлиан Софрониев в последните месеци е бил във Валенсия, където се предвижда откриването на офис. В града има повече хотели, отколкото в цяла България, което дава много голяма възможност за развитие на бизнеса на Биодит.