Щатският борсов индекс Dow Jones Industrial Average нарасна с над 200 пункта, или 0.61% вчера, отбелязвайки петото си поредно повишение, като това е най-дългата печеливша серия за индекса от октомври. 

S&P 500 се повиши с 1.10%, а технологичният Nasdaq Composite скочи с 1.76% за деня.

И трите индекса остават на положителна територия за седмицата и за месеца. Dow Jones и S&P 500 нарастват с 1.7% и 2.2% за седмицата. Nasdaq отчита повишение от 3.3% за последните четири сесии и е на път да запише най-силното си месечно представяне от юли.

Ръстът на акциите и стабилизирането на долара вчера дойде на фона на поредицата данни, които показаха, че забавящата се щатска икономика е в стабилно състояние, а инфлацията намалява, което засили вярата в желанието на Федералния резерв да проектира меки приземяване на икономиката.

БВП на страната нараства с 2.9% на годишна основа през четвъртото тримесечие, което е повече от очакваното, след като потребителите са увеличили разходите за стоки, обявиха от Министерството на търговията.

Данните за инфлацията също се подобряват, след като ръстът на личното потребление се забавя до 2.1% на годишна база, в сравнение с 2.3% в предходното тримесечие, а ръстът на ценовия индекс на БВП се забавя до 3.5%.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, днес отчита повишение от 0.12%, а еврото поевтинява с 0.11% спрямо щатската валута до 1.0877.

Британският паунд отстъпва с 0.1% спрямо долара до 1.2393.

Цените на петрола бележат повишение за деня следствие на очакванията за ръст в търсенето след отварянето на Китай и след силните данни за щатската икономика.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват 0.43% за деня до 81.36 долара за барел, докато тези на брента отчитат ръст от 0.41% до 87.83 долара.

Поскъпването на долара се отрази на цената на златото, като спот цената на метала бележи понижение от 0.42% до 1 920.83 долара за тройунция.