Петролът стартира седмичната търговия с понижение - в очакване на решенията на ОПЕК и Федералния резерв на Съединените щати.

Очаква се по-късно тази седмица организацията на петролните износители да запази нивото на добивите без промяна, а заседанието на Федералния резерв на САЩ, насрочено за вторник и сряда, може да стимулира несигурността на пазара.

Пазарите очакват от Фед да намали темповете на повишение на лихвените проценти до 25 базисни пункта спрямо 50-те пункта, обявени през декември. Това може да облекчи опасенията от икономическо забавяне, което би ограничило търсенето на гориво в най-голямата икономика в света.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.2% в сутрешната търговия - до ниво от 86.46 долара за барел, докато американският лек суров петрол се търгува на ниво от 79.57 долара за барел, отчитайки спад от 0.1%.

Министрите на държавите от ОПЕК и техните партньори, сред които е и Русия, едва ли ще променят настоящата си политика за добив на петрол на своята редовна среща на 1 февруари.

Но индикации за ръст на износа на суров петрол от балтийските пристанища на Русия в началото на февруари накара "черното злато" да отчете първата си седмична загуба от началото на годината.

Цените на петрола за кратко се повишиха на фона на напрежението в Близкия изток след атаката с дрон в Иран и след като Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, обеща през уикенда да насърчи възстановяването на потреблението, което би подкрепило търсенето на горива.

Китайската икономика възобновява дейността си тази седмица след празниците по случай лунната Нова година.

Броят на пътуванията в празничните дни се повиши над нивата от последните две години, но все още е под тези от предпандемичната 2019 г., показаха данните на китайското транспортно министерство. 

За разлика от петрола, златото стартира седмицата с ръст от близо процент и към момента се търгува на ниво от 1946 долара за тройунция. 

Среброто бележи ръст от 0.8% до 23.82 долара за тройунция, а платината поскъпва с 0.6 на сто, до 1024.30 долара за тройунция. 

На пазара на криптовалутите биткойнът бележи повишение от малко над 2% за последните 24 часа до ниво от 23 724 долара за брой, докато етериумът се повишава с 2.3 на сто, до 1635 долара.