Щатските индекси записаха понижения в последната сесия за миналата седмица, след като силните данни за неселскостопанската заетост изплашиха някои инвеститори, че Федералният резерв ще продължи да вдига лихвите.

Въпреки това, индексът S&P 500 отчете четвърто седмично повишение в последните пет седмици, на фона на очакванията на инвеститорите за понижение на инфлацията.

Въпреки негативната петъчна сесия, S&P 500 приключи седмицата с повишение от 1.62%, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна с 3.31%. Dow Jones, от своя страна, беше губещ за последните пет сесии, понижавайки се с 0.15%.

Фючърсите на основните щатски индекси стартират новата седмица с понижения, след като в петък стана ясно, че щатската икономика е създала 517 000 нови работни места през януари при очаквани 187 000.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации премина 3.5%, след като скочи с 12 базисни пункта след излизането на данните.

Азиатските акции също поевтиняват днес, след като поредицата от данни от САЩ намали вероятността от рецесия, но също така предполагат, че лихвите ще трябва да се повишат още и да останат на високи нива за по-дълго време. 

Доларът продължи поскъпването си спрямо йената, достигайки триседмичен връх от 132.60 на фона на появилата се информация, че японското правителство е предложило поста централен банкер на настоящия заместник Масайоши Амамия, който е привърженик на супер облекчената политика на банката.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути, запазва позиции при 103.05, след като в петък скочи с 1.2%. Еврото се търгува при 1.0790 спрямо щатската валута, след като в петък поевтиня с 1.1%.

По-високите лихви, а оттам и доходността по държавните облигации, ще предизвикат бичите нагласи на пазарите по отношение на някои активи, в това число и суровините.

Златото, например, поевтиня с 2% в петък, а днес спот цената на метала нараства с 0.61% - до 1 876,94 долара за тройунция.

Фючърсите на петрола се стабилизираха днес, след като поевтиняха с 3% след излизането на данните за заетостта. Фючърсите на брента поскъпват с 0.31% до 80.19 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол отчитат повишение от 0.18% до 73.52 долара за барел.